Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Аполония`09, Созопол

Аполония`09, Созопол 29.07.2009

Близо 70 културни събития са включени в програмата на 25-тото издание на Аполония. Празниците на изкуствата в Созопол започват на 29 август и ще продължат до 6 септември. През това време там ще има изложби, театрални спектакли, прожекции на филми, премиери на нови книги. За първи път голямата награда на Аполония беше обявена предварително и тя е за фотографа Иво Хаджимишев. Всички досегашни носители на отличието ще участват под някаква форма в Празниците на изкуствата.

Какво ще се случи за първи път по време на Аполония, разказва програмният й директор Маргарита Димитрова: "За първи път участва Софийската филхармония. За първи път неин диригент ще бъде Григор Паликаров. За първи път има толкова много литература. Ако досега на вечер сме показвали по двама писатели, поети, то сега са по трима. За първи път също така ще представим един филм, който вече беше в Кан, но сега ще дойде в Созопол. Това е "Източни пиеси" на Камен Калев.
 
И за други акценти от програмата на Аполония.

На 31 август в Художествената галерия в Созопол, актьорът Ицко Финци ще представи първата си книга "Спомних си".
 
Маргарита Димитрова: Той наистина се е вживял в ролята си на писател. По много интересен начин разсъждава за това как трябва да го представим на Аполония, на която той е участвал многократно.
 
Има ли автобиографични моменти в книгата или е изцяло художествена измислица?
 
Маргарита Димитрова: Има и едното и другото. Има много автобиография, което е съвсем нормално, но има и много фантазия.
 
Публиката на Аполония за първи път ще чуе и най-новата пиеса на Георги Господинов "Апокалипсисът идва в 6 вечерта". Тога ще се случи на 3 септември в рамките на проекта "Театър на маса".
 
Маргарита Димитрова: Съвсем професионално ще го направим, с режисьор. Режисьор ще бъде Лили Абаджиева. Аз се радвам, че публиката ще чуе и по някакъв начин ще види този текст, който се надявам да бъде поставен след това на сцена.
 
И малко музика. На 31 август в Амфитеатъра - Стефан Вълдобрев и Националният отбор.
 
Маргарита Димитрова: Националният отбор са все млади музиканти, които харесват музиката на Стефан. В този концерт ще участва и актьорът Христо Мутафчиев, като той ще пее. Ще звучи изцяло авторска музика на Стефан - от театрални спектакли, от филми.
 
"Акага" ще участва на Аполония с един ретро проект - на 3 септември в Амфитеатъра.
 
Маргарита Димитрова: Това ще са всъщност много любими български песни от 60-те, 70-те години на миналия век. Те ще бъдат и инструментално представени от "Акага" и украсени от Хилда Казасян и Графа.
 
Пълната програма на празниците на изкуствата Аполония можете да откриете на адрес apollonia.bg.

dariknews.bg

Етикети
България    изкуство    художник   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.