Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Светлин Русев разкри душата си Художникът разказа живота си в книга

Светлин Русев разкри душата си Художникът разказа живота си в книга   4.11.2009

Светлин Русев разказа живота си в книга, написана от тв журналистката Петя Тетевенска. "Светлин и понеделниците" излиза със знака на издателство "Жанет 45", а премиерата е на 6 ноември в зала 6 на НДК.

"В началото ми се струваше невъзможно да пробия ореола на много известния човек. Той беше обгърнал живота му и в жива връзка с най-новата история на България трупаше митология, натоварваща неговата личност със суперлативи или яростни отрицания. Но тъй като журналистите са по-безразсъдни от историците, бях неудържимо привлечена от идеята да погледна към новото българско време през очите на един голям артист, който познава "меда и жилото" на властта", разказва Тетевенска.

Интелектуалецът не изглежда изненадан, когато тя му предлага да се потруди върху книга за него и неочаквано се съгласява веднага. Петя започва да посещава ателието на "Врабча" 18 с диктофон и да записва разказите му преди десетина години. "Това е неговият живот като за кино, биография, развила се пред микрофона, в която фактите са спомените", допълва Тетевенска.

Самият Светлин Русев неведнъж е доказвал изкушението си към писаното слово, но устните разкази носят очарование, което може да бъде сравнено с рисунката. Затова според журналистката интервютата приличат на картини.

"Това би трябвало да съм аз. По-точно част от мен, от картините ми, от моя живот. Но един живот се преживява, а не се разказва. Много от илюзиите се оказаха разкошни и се осъществиха. Други времето ги срина по доста груб начин. Градихме много кули на истината, и то не миражи, а кули на съзиданието, които и времето, и хората отрекоха", пише в предговора художникът.

Томчето съдържа още факсимилета, писма и текстове за Светлин Русев от Богомил Райнов, Васил Стоилов, Васка Емануилова, Вера Недкова, Дечко Узунов, Димитър Казаков, Дора Валие, Евгений Евтушенко, Иван Ненов, Йордан Радичков, Константин Павлов, Корнелиу Баба, Петър Увалиев, Ренато Гутузо... А също снимки, кадри от телевизионни филми, документи и стенограми от Централния държавен архив и от този на Съюза на художниците.

standartnews.com

Етикети
България    изкуство    култура    личности    Любопитно    София    художник   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.