Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

$11 милиона за Дега в "Кристис" "Танцьорките" отидоха при анонимен колекционер

$11 милиона за Дега в 4.11.2009

 Въпреки кризата алъш веришът по аукционите в света върви с пълна сила. Само преди ден "Танцьорките" на Едгар Дега достигнаха 10 722 500 долара на търга за импресионисти и модерно изкуство на "Кристис" в Ню Йорк. Творбата е една от 2000-те пастелни и маслени картини, които един от най-видните френски представители на импресионизма оставя за поколенията.

На същото наддаване класическата "Целувка" на Роден надхвърли три пъти очакваната цена и смени притежателя си срещу 6 354 500 долара.

С "Глава на жена" от Пикасо обаче стана нещо необичайно - тя не достигна прогнозните от 7 до 10 милиона и бе оттеглена от аукциона, в който за нея предложиха само $6,4 милиона.

За сметка на това работа на Салвадор Дали бе продадена срещу 4 002 500 долара. Високи цени достигнаха и платна на Тамара де Лемпицка и Василий Кандински. Търгът завърши с общо 65 674 000 долара продажби, като близо 70 на сто от обявените 40 творби намериха своите купувачи.

Интересното е, че по-голяма част от тях не са американски граждани. Колекционерите от бившия Съветски съюз водят с едни гърди пред конкуренцията.

Търговете с руски творби на "Сотбис" пък донесоха 14 млн. долара само за един ден. Най-скъпо се похарчи картината на Борис Григориев "Майка и деца". За платното от 1918-а бяха дадени 1 370 500 в зелено, двойно по-ниска от първоначалната оценка.

Един от най-интересните лотове бе миниатюрен портрет на руския цар Петър I в инкрустирана с диаманти рамка. Американското семейство, притежаващо го от десетилетия, едва неотдавна установи истинската му стойност. Според специалистите царят е подарил около 10 такива портрета на поданици с изключителни заслуги. Освен този екземпляр обаче са известни само пет, като три от тях са в музеи. Наследниците на собственика на миниатюрата Джордж Робъртс установили колко скъпа е тя, когато я дали за оценка през лятото. Робъртс купил портрета през 1951 г. в Лондон. Сега той отиде при новия си собственик срещу милион и половина.

 

standartnews.com

Етикети
долари     изкуство    Любопитно    Свят    художник   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.