Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Стартира анкета за регистратор на "бг" домейн имена

Стартира анкета за регистратор на 15.12.2009
Не се изключва вариантът това да бъде чуждeстранна организация


Каква организация да регистрира националния интернет адрес на кирилица - това е новата анкета на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Допитването е във връзка с предстоящото подаване на документи в Международната организация за интернет имената и адресите ICANN за получаване на домейн на родната азбука.

Участниците ще се произнесат кое според тях е най-важно в управлението на домейна на кирилица: най-ниска цена за регистрация; улеснена и бърза процедура за получаване на адрес; участие на широката интернет общност в управлението; конкуренция на ниво регистратори; защита на авторските права и търговските марки; и брой регистрирани имена.

От участниците се очаква да изразят мнение дали компанията, извършваща техническото обслужване на регистъра, да е българска или  чуждестранна организация, тъй като в световната практика са застъпени и двата варианта. Няма единна практика и за типа организация - търговско дружество, сдружение с нестопанска цел, академична организация, посочват от МТИТС.

Срокът за попълване на анкетата е до края на настоящата година. Двама от участниците, определени със жребий сред всички, които са предоставили валиден адрес и име, ще бъдат наградени с електронни подписи.

Един от най-съществените въпроси е свързан с мнението на интернет потребителите дали държавата да участва в управлението на домейна на България на кирилица, отбелязват от министерството. При положителен отговор ще се търси и обществената нагласа за ролята на държавата.

По-рано този месец МТИТС стартира анкета за това какво да бъде разширението на домейните на кирилица, като от министерството не препоръчаха варианта ".бг", поради сходство с бразилския.

technews.bg

Етикети
България    домейни    електроника    Интернет    образование    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.