Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

IBM въвежда осемядрени процесори

IBM въвежда осемядрени процесори 11.02.2010

 IBMпредстави ново поколение сървърни процесори Power7 с до 8 ядра.Чиповете ще намерят приложение в 4-, 6- и 8-ядрени конфигурации, катовсяко ядро ще обработва по 4 информационни потока.


В сравнение с поколението Power6, върховият модел от новите процесоривключва четири пъти повече ядра. 8-ядреният Power7 ще може да поддържаедновременно до 32 задачи.

Чиповете работят на тактови честоти от 3 до 4,14 гигахерца. Те бележатначалото на прехода на IBM от 65- към 45-нанометров технологичен процесв производството на Power. При разработката им са използвани технологииот суперкомпютъра  Roadrunner, който се намира във военната лабораторияЛос Аламос.

Новата технология IBM Unique Intelligent Energy позволява да сеизключат неизползваните ресурси на системата, което спомага занамаляване на консумацията на енергия. Друга технология, TurboCore,дава възможност за увеличаване на производителността на ядрата.

Power7 ще се конкурира с интелския Xeon, който обикновено има четириядра, всяко от които поддържа по два потока. IBM твърди, че Power7 енай-мощният процесор в света.

По-рано тази седмица обаче Intel обяви процесора Itanium 9300, за койтотвърди, че е два пъти по-производителен от своя предшественик. Чипътвключва четири ядра и може да обработва осем потока.

IBM обяви и нови сървърни машини на базата на Power7. Моделите Power780, 770 и 755 ще предложат по-висока производителност и ще консумиратпо-малко енергия от своите предшественици на базата на Power6.Сървърите, очаквани на 16 март, ще работят под управление наоперационни системи IBM AIX, Enterprise Linux от Red Hat и Suse.

 

Източник: technews.bg

Етикети
HSDPA    LTE     електроника    Интернет    Компютри    производител    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.