Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Слънчевите батерии обещават мобилна революция

Слънчевите батерии обещават мобилна революция 25.02.2010

 Клетъчните телефони са лукс, недостъпен за повечето хора в страни,където електричеството също е рядък лукс. Там, където електрическатамрежа през повечето време бездейства или токът е много скъп, мобилнияттелефон все още е приказка от бъдещето.

Телефоните съссоларни батерии променят това. Постоянната връзка със света ставареалност там, където „ало“-то може да се храни с енергия от слънцето,пише GreenTech.bg.
Гледайки каксиновете му се играят своеобразен футбол, ритайки топка от навързанинайлонови пликчета, Джаксън Мава от Уганда се възхищава на това какживотът му се е подобрил, откакто се сдобил с клетъчен телефон съссоларна батерия.
„Аз съм самонает.Понякога хората ми звънят и установяват, че телефонът ми не работи.Имам този проблем от години – заради зареждането на батерията. Затовакогато Уганда Телеком донесе соларните телефони, откакто се сдобих стакъв, от този същия ден нататък не съм имал никакъв проблем склетъчния ми телефон“, разказва Мава, размахвайки устройството.
Звучи не кой знаекакво, но за хора като Мава и милиони други в Африка и Азия, където илиняма връзка към електрическа мрежа, или тя е ненадеждна и скъпа,малките устройства със слънчева батерия са същинска революция.
Фермерите могат дапроверяват пазарните цени преди да решат какви посеви да засеят. Темогат да говорят с купувачите си, докато са на полето. Могат дапроверяват прогнозата за времето.
И за разлика отобикновения клетъчен телефон те не се безпокоят за батерията, защото тясе храни от слънцето. А слънце особено в Африка не липсва.
Така телефоните съссоларни батерии могат да донесат на населението онези икономическипредимства, които мобилният телефон вече донесе на останалия свят.Прозрачност на цените, по-навременна информация – това са само част отпредимствата за бизнеса.
Разпространениетона мобилни телефони в тези райони досега изоставаше сериозно и тоименно заради липсата на електричество. В повечето селски райони наразвиващите се страни човек няма как да презареди мобилния си телефон.
Около 1,6 млрд. души живеят без никакъв достъп до електричество. Друг 1 милиард души имат ток само през една част от деня.
За щастие, всички те имат слънце. И то в изобилие.
 
Източник: technews.bg

Етикети
GSM    HSDPA    LCD    LTE     smartfon    SSD    Symbian    електроника    Интернет    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.