Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

САЩ запазват водачеството при зловредните сайтове

САЩ запазват водачеството при зловредните сайтове 1.04.2010

 Над 40 процента от зловредните уеб сайтове в целия свят са разположени в Съединените щати, разкри проучванена AVG. Германия и Китай допълват списъка на трите страни с най-много уеб сървъри, които обслужват малуер. Обратно на всеобщото мнение – най-зловредните уеб сайтове сa базирани на сървъри в САЩ, а не в други страни като Китай, е коментарът на резултатите от изледването, за което съобщава БизнесСофтуер Дистрибутор


Проучването е основано на анализи на заплахи, докладвани през последните6 месеца от 110-те милиона потребители на AVG в целия свят чрез продукта за уеб сигурност на компанията – AVG LinkScanner. То показва увеличаване на уеб сайтовете, обслужващи зловреден софтуер и насочени към крайни потребители. Целта е кражба на пълномощия за онлайн банкиране, информация за кредитни карти, лични данни и пароли за социални мрежи.

Зловредният код не е проблем само на нелегалните сървъри, разположени в страни със слаби и небрежно прилагани закони. Наблюдението на активни уеб сървъри по целия свят, които обслужват експлойти, показва, че 44 процента от тях са базирани в Съединените щати, следвани от Германия и Китай, където са разположени само по 5 процента от тези сървъри.

Много от тези служещи на малуер сайтове са законни, изложени на риск от хакери, за да обслужват експлойти от тяхно име. Експлоатиращи сървъри санамерени на общо почти 4 600 места на територията на САЩ.

Изследването не показва нищо за това кой притежава или насочва усилията на тези сървъри – престъпници и/или криминални мрежи могат да се намиратнавсякъде по света.

„Резултатът от това проучване разби мита, че зловредният код преди всичко е базиран в страни, където законите срещу интернет престъпниците са по-слабо развити”, казва Карел Облук, главен технологичен директор в AVG Technologies.

Зловредното съдържание е много по-вероятно да се покаже на уеб сървъри вСАЩ, отколкото на такива в Азия или Източна Европа. Това е логично, защото САЩ са основен целеви пазар за престъпниците и имат богата и добре изградена интернет инфраструктура, което прави заплахите както широкодостъпни, така и евтини за разполагане, пояснява Облук.

Учудва ясно изразеното покачване на броя на зловредните сървъри през последните шест месеца. Днешните хакерски техники са трудно уловими, така че средностатистическият потребител не може да каже дали един уеб сайт обслужва малуер или не. Нужен е продукт за уеб сигурност, съветва AVG.

През изледвания период средно около 50 процента от домейните, базирани на експлоатиращи сървъри, са били онлайн и криели заплахи само един ден или по-малко. Този преходен характер ги прави много трудни за откриване иприбавяне към традиционните системи за защита, които се основават на репутация, базирана на време, пояснява технологичният директор на AVG.

Като превантивна мярка, потребителите трябва да търсят защита за уеб сигурността си, когато са онлайн, препоръчват от компанията. 

Източник: technews.bg

Етикети
домейни    електроника    Интернет    Компютри    Свят    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.