Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Защо жълтото в картините на Ван Гог потъмнява?

Защо жълтото в картините на Ван Гог потъмнява? 15.02.2011

Учени разкриха благодарение на използването на рентгенови лъчи сложна химическа реакция, заради която се губи блясъка на жълтото в някои от произведенията на Ван Гог и на други художници от 19 век, съобщава АФП. Явлението потъмняване на хромовото жълто е познато, но досега точният химически процес, който е в основата му, беше неизвестен.

Според учени от Центъра за научни изследвания и реставрация на музеите във Франция, Техническия университет в Делф и Музея на Ван Гог в Холандия, както и университетите в Перуджа, Италия, и Антверпен, Белгия, част от "отговорността" за помътняване на жълтото е на ултравиолетовите лъчи. За да анализират реакцията, която става в боята на картините, учените прибягнаха до използването на рентгенови лъчи.

Яркостта на картините на Ван Гог идва от използването на индустриално произведени пигменти като хромово жълто. Неговото потъмняване е различно при различните картини и е свързано с окисляването на хрома. Всъщност процесът е обратен на окисляването, по-скоро става въпрос за намаляване на оксидността на пигмента. Тази промяна на първоначалния химически състав на боята се дължи най-вече на светлината и по-конкретно - на ултравиолетовите лъчи.

С остатъци от боя в туби от времето на Ван Гог учените направили опити, отбелязва БГНЕС. Те положили тази боя върху платно и после част нея покрили с алуминиево фолио, а останалата подложили на ултравиолетова светлина. Под алуминиевия лист боята останала напълно непроменена, докато изложената на интензивна светлина боя потъмняла до кафяво.

 

Източник: dariknews.bg

Етикети
електроника    изкуство    култура    Любопитно    художник   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.