Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Наистина ли имаме нужда от 3D TV?

Наистина ли имаме нужда от 3D TV? 10.04.2011

Не е пресилено да кажем, че напоследък няма производител на електроника, който да не се опитва да прокара на пазара 3D продукти. Те, разбира се, не се ограничават само с телевизорите, тъй като вече видяхме и първия 3D таблет, а 3D фотографията става все по-достъпна за масовия потребител. Първата среща на същия този потребител с 3D най-вероятно е била в киното на прожекция на кратки научно-популярни филми или мега продукцията "Аватар".

Още тогава възникнаха огромен брой дискусии относно предимствата и недостатъците на технологията. Сега, въпреки че триизмерните образи все по-сигурно се настаняват в домовете на хората, много от тях все пак не са наясно какво точно купуват. Към момента има два популярни начина за изобразяване на 3D картина – със и без очила. Технологията, ползваща очила от своя страна, се дели на три вида. Първият е с т.нар. анаглифни очила (тези, които напоследък виждаме приложени към някои списания). Вторият е с поляризирани очила, които можем да видим в киносалоните и по-голямата част от телевизорите с 3D функционалност.

Третият вид е с т.нар. аctive shutter glasses, при които всяка леща на очилата се притъмнява и изсветлява с определена честота, за да "позволи" на двете очи да виждат различен кадър по едно и също време. През 2011 година големите производители на 3D телевизори се опитват да популяризират модели, за които не са необходими очила, но те все още са доста несъвършени. Не бихте искали да трябва да застанете на точно определено място на дивана, за да виждате образа както трябва, нали? С очилата проблемът с позицията ви спрямо телевизора отпада, но въпреки това, не на всеки допада идеята да седи у дома със смешни очила.

А и повечето телевизори идват в комплект с един чифт, а всеки следващ трябва да плащате допълнително. Много хора се оплакват, че не виждат "правилно" 3D. Това се дължи на чисто индивидуални и физиологични особености на очите. При продължително гледане, някои индивиди се оплакват от дискомфорт, главоболие, гадене и световъртеж. Това са просто факти, които нямат за цел да ви плашат или отблъснат от технологията, а просто да изтъкнат някои нейни несъвършенства. Както стана ясно, поради една или друга причина, много хора смятат, че 3D към момента не е удачно за ежедневна употреба и за всички видове медийно съдържание. Феновете на спорта обаче, може да се окажат и най-големите защитници на технологията, тъй като изживяването става много близко до реалното присъствие на спортния терен.

Естествено е, че телевизионните гиганти също се и ще се възползват все повече от технологията. През 2010 година в 3D формат бе излъчена част от откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос". Тенденцията и логичният развой на събитията е да се появят още много канали, предлагащи формата. Възниква обаче въпросът защо всички, като се почне от производители и се стигне до медийни гиганти, ни рекламират така усилено това чудо на техниката? Защо го правят, след като това е един преходен етап от еволюцията на видео изобразяването, който най-вероятно ще отшуми толкова бързо, колкото е навлязъл?! Много щастливи собственици на 3D телевизори ще се почувстват изиграни след 2-3 години, когато видим масовото навлизане на 4k дисплеи. Знаете или поне сте чували за HD и Full HD, нали? 4k e на практика четири пъти резолюцията на Full HD.

Точно така - над 3000 пиксела по вертикала! При тази гъстота на пикселите, човешкото око не прави разлика между изображение и реален обект и мозъкът сам създава усещане за дълбочина, което 3D изкуствено пресъздава. Всичко това е без нуждата от очила, без дискомфорт и търсене на централното място върху дивана. Форматът 4k в момента не е толкова популярен, тъй като упорито ни предлагат "новите" телевизори с очила. Разумният потребителски избор за търсещите върховно удоволствие от гледането на видео в домашни условия е да се изчака няколко години.

Ако не сте заклет спортен фен и искате да гледате световните надпревари, изскачащи от екрана в дома ви, нямате реална причина да искате 3D телевизор. Не без основание може да възразите, че в момента почти не се предлагат телевизори, които да не са с 3D функционалност. Нека това не ви притеснява. Всички те могат да работят като "обикновени" 2D такива. Интересно е, че още преди навлизането на 4k дисплеите, вече циркулират откъси информация за подготвянето на 7k екрани. Или както някой беше казал - тази година 4k, догодина – 7k.

Източник: avtora.com

Етикети
3D    HDTV     HSDPA    LCD    електроника    Компютри    технологии    филми   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.