Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Историческа промяна в домейните от топ ниво

Историческа промяна в домейните от топ ниво 20.06.2011

Основната управляваща организация на интернет - ICANN одобри разширяване на домейните от топ ниво, правейки най-значимата промяна в историята на глобалната мрежа.

По време на специална среща в Сингапур, ICANN гласува за съществено увеличение на броя на домейните от сегашните 22. Това ще позволи те да завършват на почти всяка дума и ще даде възможност на компаниите да превърнат марките си в интернет разширения (суфикси).

„ICANN отвори системата за имена, за да даде воля на човешкото въображение”, каза Род Бекстром, президент и изпълнителен директор на организацията. „Днешното решение уважава правото на групите да създават домейни от топ ниво на всякакви езици. Надяваме се, че това ще позволи системата за домейни да обслужва по-ефективно всички хора”.

Питър Тръш, председател на борда на директорите на ICANN заяви, че „това решение ще открие нова ера в интернет. Създали сме платформа за следващо поколение на креативност и вдъхновение”, допълни Тръш.

От организацията обявиха също, че скоро ще започне глобална кампания за образоване на хората за промените и възможностите, които се разкриват пред тях. Заявления за новите домейни ще се приемат от 12 януари 2012 до 12 април 2012 г.

Очакват се стотици молби за суфикси от рода на .car, .love, .movie, .web, и .gay. Компаниите пък ще могат да използват като разширения собствените си имена.

Битката за тези домейни беше дълга и оспорвана. По-рано тази година се появиха противоречия между националните правителства и организацията с нестопанска цел, като същевременно не беше одобрено предложение в САЩ, което щеше да даде възможност на американското и други правителства да налагат вето над бъдещи домейни от топ ниво.

Група нации отхвърлиха предложението, като заключиха, че правителствата могат да дават необвързващи съвети относно противоречиви имена, но не трябва да имат фактическото право на вето. Някои възможни наставки като .gay може да се окажат доста оспорвани сред по-консервативните нации.

 

Източник: technews.bg

Етикети
домейни    Интернет    Компютри    технологии    Услуги    хостинг   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.