Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Творческият директор на Google Creative Lab Джи Лий участва в Sofia Design Week

Творческият директор на Google Creative Lab Джи Лий участва в Sofia Design Week 9.06.2009

„Живеем в матрица, защото обществото измисля правилата, а ние ги приемаме за даденост и не мислим за нашия собствен път в живота – казва творческият директорът на Google Creative Lab Джи Лий и добавя: – Ние обаче имаме избор и трябва да живеем като индивиди.” Той изнесе лекция по време на Sofia Design Week /05-12.06.09/, събрала в столицата световния авангард на дизайнерската индустрия. Кой е Джи Лий?

Световно име в дизайна, бил е артдиректор в Saatchi & Saatchi и Droga5, работил е с Nike, Coca-Cola и Heineken. Основното му занимание е да „бомбардира матрицата”: да оспорва очевидното. Това е човекът, който накара хиляди хора по света да последват един забавен проект. Идеята на Bubble Project е да преобрази скучната публична среда, където корпоративни компании ни атакуват непрекъснато с рекламни съобщения. От неговата интернет страница всеки може да изтегли „балончета”, чрез които в комиксите героите казват репликите си, които да залепи върху билборд, афиш, реклама и да напише с маркер, червило и с други подръчни средства каквото му хрумне. Джи Лий смята, че точно в „балончетата” хората пишат истината. Проектът се разпространява светкавично по целия свят.

Другата мащабна идея е да промени стандартните визитни картички, които са абсолютно незапомнящи се. Той предлага да свалим от неговата интернет страница шаблон с търсачката на Google и да напишем своите имена или други специфични за нас думи. Това е творческа провокация, която ще обърне досегашните ни представи за комуникация с хилядите картонени визитки. Как се роди идеята и какво иска да каже Джи Лий с Bubble Project.

„Преди да започна работа в Google, работих в голяма, но доста консервативна компания – каза за Радио България Джи Лий. – Въпреки че компанията се смяташе за креативна, много мои идеи не се реализираха. Проектите, които се одобряваха, бяха консервативни и недостъпни за хората. В Ню Йорк, където живея, е пълно със скучни и статични билбордове, които не показват нищо ново. Аз се чувствах виновен, че съм част от системата, която прави тези скучни реклами. Исках да направя нещо творческо, различно, за улицата, да се реванширам на хората, да им дам възможност да коментират заобикалящата ги среда. Тогава ми хрумна идеята за „балоните” от комиксите и инвестирах няколко хиляди долара собствени пари, като напечатах 30 000 стикера, които разлепих из цял Ню Йорк.”

Джи Лий идва за първи път в България и първото му впечатление е, че се чувства у дома. Нещата не са подредени, има известен хаос, но това му харесва. Предпочита подобни места, защото са пълни с живот и възможности. Харесват му хората, които са отворени, усмихнати, контактни. „Не зная много за България и за българския дизайн, но затова съм тук – за да науча повече за вашата страна и да се запозная с работата на вашите дизайнери” – каза Джи Лий. Защо дойде в България, какво го провокира да участва в Седмицата на дизайна?

“Защото се интересувам от България като нова страна в европейското семейство, която скоро преживя демократичните промени – казва Джи Лий. – Освен това харесвам местата, където нещо се случва. Вие правите първите си стъпки към истинските, креативните неща в дизайна и в живота.”

„Важно е да вярваш в себе си и в своите идеи”– казва още Джи Лий. Това ли ще посъветвате младите български дизайнери, които тепърва ще правят кариера?

„Аз преподавам в академия за визуални изкуства в Ню Йорк – казва Джи Лий. – На дизайнерите тук ще кажа същото, което казвам на моите студенти. Трябва страстно да защитаваш идеите си, да ги обичаш, да вярваш в тях. Когато си намериш работа в някоя компания, много лесно може да попаднеш в „системата”. А когато попаднеш в „системата”, всичко става скучно и обикновено. Затова е важно да се отнасяш към собствените си идеи с любов и да правиш собствени проекти.”

bnr.bg

Етикети
България    дизайн    Интернет    Свят    технологии   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.