Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

"Каубои и извънземни" с Даниъл Крейг и Харисън Форд - научна фантастика за Дивия Запад!

11.08.2011

В годината, в която Холивуд за първи път от доста време насам усети болезнено финансовата криза (или пък собствената си липса на оригинални идеи), довела до 10% спад в боксофиса и още толкова откъм зрителски интерес в киносалоните, станахме свидетели на твърде очевидната липса на филми, ценни единствено по кинематографичната си стойност.

От януари досега, се нагледахме на куп продължения, новаторски погледи върху добре познати заглавия и адаптации на най-различни герои от всеобхватната комикс вселена, в които САЩ осъмнаха с толкова много желаещи да спасяват планетата, че накрая си вкараха ефектен автогол.

Някъде между потните мускулести мъжаги, отдаващи чест на американското знаме, пораснали магьосници и олюляващи се пирати (поклон за Джони Деп, той винаги си ни е бил любимец), се появи и идеята за "Каубои и извънземни". Разбираемо, още самото заглавие и фактът, че става дума за адаптация на поредната графична новела (комикс на Фред ван Ленте и Андрю Фоули) доведоха до известна доза скептицизъм, а сюжетът, по никакъв начин не спомогна за оборването му.

Все пак идеята да събереш на едно място няколко добре изглеждащи каубои, куп индианци от племето Апачи, гигантски извънземни с очи на мухи и две секси мацки е най-малкото доста рискован ход. Вероятно и затова след положителния отговор на Universal към проекта, в него бе заложено най-вече на големите имена, които имаха някакъв шанс всичко горепосочено да не изглежда на екран толкова комично, колкото и звучи.

Изпълнителен продуцент е Стивън Спилбърг (Dream Works), подпомогнат от не по-малко популярните си колеги Рон Хауърд и Брайън Грейзър, на режисьорския стол се качи любимецът на големите нули в боксофиса Джон Фавро (Iron Man), a в каста личеше малко очакван тандем между новия Джеймс Бонд - Даниъл Крейг и (полу) пенсионирания Индиана Джоунс - Харисън Форд, към които се присъединиха Оливия Уайлд от "Доктор Хаус", Сам Рокуел, Матю Тейлър и др.

Още от самото начало на снимките, Universal стартира и масивна рекламна кампания, с която традиционно подсилва интереса на масовата публика към най-комерсиалните си проекти - ход, довел и до единствената възможна дилема - "всичко или нищо".

Така, след дебюта на Cowboys and Aliens преди дни на голям екран, успяхме да отсеем една добра и една лоша новина. Добрата - че почеркът на Спилбърг и Фавро като доказани виртуози в sci-fi жанра и областта на блокбъстърите си личи отдалеч и като изпълнение, продукцията дори надминава средностатистическите очаквания. Лошата обаче е, че дори и това не е успяло да спаси лишения от какъвто и да е смисъл сюжет, в който и до финалните надписи не става ясно какво точно гледаме.

Макар и сред най-запалените поддръжници на уестърн жанра, е очевидно, че дори и толкова големи имена като Спилбърг и Фавро не са в състояние да се преборят срещу традицията заглавията в него трудно да печелят масовата публика, както доказаха и цифрите от дебюта му (изключение е само True Grit на братя Коен).

Колкото до двете звезди в каста - Крейг и Харисън Форд, те дават всичко от себе си в името на коравите си персонажи, но е повече от видно, че се чувстват твърде неудобно в кожата на героите си, лишени от каквато и да е логична мотивация за действията си.

Така, единственото ни удовлетворение от цялата история остана най-вече в осезаемото присъствие на Оливия Уайлд и голата й сцена... поне до момента, в който се оказа, че и тя всъщност е извънземно.

И макар да ни се иска да пожелаем на създателите на "Каубои и извънземни" успех в избиването на колосалния бюджет от 163 милиона долара, си признаваме, че едва ли щяхме да сме сред тези, които да попълват цифрите, ако знаехме какво точно ни очаква. Или както посочихме по-горе, от дилемата "всичко или нищо", определено не бихме избрали първото. 

Митко Попов

Източник: avtora.com

Етикети
изкуство    Свят    филми   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.