Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Рекордно топене на арктическите ледове

Рекордно топене на арктическите ледове 11.09.2011

Площта, обхваната от ледовете в Арктика - един от ключовите елементи на климата на планетата - тази седмица достигна най-ниското си равнище от началото на наблюденията от сателит през 1972 г. Това съобщиха германски учени от Института по физика на околната среда в Бремен.

На 8 септември ледовете на Северния полюс покриваха към 4,24 млн. кв.км. Това е исторически минимум - приблизително с 0,5% под предишния рекорд от септември 2007 г., заяви представител на института.

Според учените топенето на морските ледове през лятото е и индикатор, и ключ за климатичното затопляне с отрицателни ефекти в мащабите на Арктика и на планетата. То доказва значението на въздействието на човешката дейност върху климата през последните десетилетия.

Климатичното затопляне е особено добре изразено в Арктика поради ефекта албедо (съотношението между получената и отразената от Земята светлина). Когато отразяващата повърхност, покрита преди от сняг или лед, е заменена от морска шир с по-тъмен цвят, последната абсорбира повече слънчева светлина и следователно и топлина, посочва БГНЕС. 

Температурите в арктическия регион са се покачили два пъти по-бързо отколкото средните температури през последните 50 години. Дебелината на арктическите ледове също е намаляла чувствително за последните десетилетия.

Източник: dariknews.bg

Етикети
вода    екология    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.