Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Никола Манев събира 1000 приятели

Никола Манев събира 1000 приятели 18.09.2011

Големият ни художник Никола Манев събира над 1000 приятели и гости в своята къща-галерия в Чирпан. За 12-ти пореден път навръх християнския празник "Вяра, Надежда и Любов" чешмиреният двор в родния му град ще се препълни с хората на духа.

Богатият арт афиш на вечерта включва специалното участие на естрадните звезди Михаил Белчев, Стефан Димитров и Богдана Карадочева. В празничния концерт с мотото "Обичам те, Чипране" ще се вихрят изпълнителите от модерен балет "Диви", ще пее пловдивският хор "Евмолпея", Анелия Кроснева, лауреат от град Поморие, а както винаги на финала ще се изяви състав "Канарите".

В памет на великия поет Пейо Яворов, чиято родна къща е през една ограда, рецитал ще има от поетесата Елка Няголова. Традиционно ще бъде връчена наградата на художествена галерия "Никола Манев". Известният български художник, който 6 месеца в годината живее и твори в Париж, а останалите 6 месеца - във Варна, е подготвил изложба с нови 90 творби. Сред тях има картини на комините на Париж, "които си говорят с Господ", една любима тема на маестрото още от 60-те години на миналия век.

Преди 12 години той откупи от реститути възрожденската къща-музей, превърна я в галерия и я завеща пред нотариус на родния си град Чирпан. Оттогава започват прочутите фестивали на Манев, в който през годините са участвали най-големите родни звезди Лили Иванова, Йорданка Христова, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Тони Димитрова и много други.

Първата награда на галерия "Никола Манев" отиде заслужено преди 12 години при писателя Антон Дончев. Въпреки кризата и трудностите, с много ентусиазъм и доза лудост художникът продължава всяка есен да прави празника на Чирпан и хората му.

Кръстина Маринова

Източник: standartnews.com

Етикети
България    изкуство    култура    личности    Любопитно    художник   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.