Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Търново си прибира пръстена на Калоян

Търново си прибира пръстена на Калоян 20.09.2011

Една от най-ценните исторически находки за България - 49-грамовият златен пръстен-печат на цар Калоян - ще бъде върнат в историческият музей в Търново.
 
Уникалната находка досега се пазеше в Националния исторически музей, но вече било договорено да се транспортира в старата столица заедно с всички артефакти, открити край издигнатия от цар Калоян храм "Свети Петър и Павел", каза археологът доц. Хитко Вачев.
 
Тази инициатива е една от многото, които ще бъдат обявени през следващите дни от новосформирания комитет за обществена подкрепа на кандидата за кмет Даниел Панов, издигнат от ГЕРБ. Общественият съвет включва 21 души, между които ректорът на ВТУ Пламен Легкоступ, Благовеста Факирова - председател на дарителското сдружение "Св. Иван Рилски", бизнесменът Петър Христов, хотелиерът Стефан Шарлопов и още видни личности от старата столица.
 
Освен връщането на пръстена, от обществения комитет казаха, че тече и организацията на първото честване от трагичната кончина на цар Калоян, което ще бъде в национален мащаб. "Въпреки че не се знае точната дата на неговата смърт, след дебати с много историци решихме годишнината да се отбелязва на 8 октомври. Това ще стане и с подкрепата на националния исторически музей и министъра на културата", каза Вачев.
 
Цар Калоян е загинал през 1207 година и сега ще се отбележат 804 години от смъртта му.
 
Иван Иванов

 

Източник: standartnews.com

Етикети
бижута    България    история    култ    Траки   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.