Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Петър Стойчев плува от 9-месечен

Петър Стойчев плува от 9-месечен 16.03.2013

Едва на 9 месеца е бил спортният министър в служебното правителство Петър Стойчев, когато започнал да се държи над водата и да прави плахи опити да плува. В басейна обаче баща му Райчо го е хвърлил още по-малък.

“Израсна с плуването, ставахме в 6 часа. Аз отивах на работа към рудник “Възход” извън града и пътьом го оставях в басейна.

Плуваше до 7 ч и нещо и чак тогава ходеше на училище”, казва Райчо Стойчев.

Петър започва да тренира плуване от 6-годишен. Учел е в спортното училище с индивидуална форма на обучение, понеже бил винаги на състезание и тренировки.

Стойчев-старши научил, че синът му ще става министър, от медиите, и то вечерта преди президентът да го посочи за член на кабинета. “Едва на другия ден се чухме с него”, казва той.

“Ще се справи със задачите на министър в служебното правителство, въпреки че всичко е предначертано, правомощията му са такива”, уверен е бащата.

Стойчев-старши очаква синът му да прекрати спортната си кариера след министерстването.

“Ще загуби усета за водата, ангажиментите му няма да позволяват да тренира 8 часа на ден, а не се ли отделя толкова време за тренировки, е немислимо да се състезаваш на високо ниво като Петьо”, казва той.

Бащата на Петър, който е 12 пъти носител на световната купа по плувен маратон и е преплувал Ламанша за по-малко от 7 часа, е бил състезател по волейбол. Сега 67-годишният Райчо Стойчев е пенсионер.

Дълги години бе шеф на съдийската комисия по волейбол в Смолян и често е делегат. Преди това е бил треньор на женския отбор в града. При конфликт с ръководството Стойчев напуска поста и отива да работи като миньор в уранов рудник край града.

Братът на Петър - Юлиян, също е бил спортист. Той е републикански шампион на сабя, но е спрял кариерата си.

Майка им Стефка е тренирала на младини волейбол и ски бягане, но стигнала до ниво работнически първенства и не се е състезавала в професионални отбори. От няколко години е в София близо до синовете си и работи в НАП.

Стойчев е роден в Момчилград. Там живее обаче до 16-ия ден от раждането си. Родителите му предпочели през 1976 г. момчилградската болница, понеже сестрата на Райчо е била главна медицинска сестра, а първата им комшийка е била акушерка там.

“Все по-рядко намираме време да се съберем всички в къщата ни в Смолян. За последно Петьо идва със снахата Ася и внучетата - Стефания, на 5 годинки, и Петър на година и половинка, на Коледа”, казва бащата.

Именитият спортист винаги по празници се връща в родната си къща.

От октомвр 2005 г. той е почетен гражданин на Смолян. Петър Стойчев получи високото отличие заедно с мегазвездата Христо Стоичков и световноизвестния цигулар Васко Василев, който също е от Смолян.

  Източник: 24chasa.bg  

Етикети
България    звезди    световен шампион    Спорт    Христо Стоичков   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.