Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Пускат туристическо влакче в Долината на царете

Пускат туристическо влакче в Долината на царете 23.04.2013

Стара Загора. Общинските съветници в Казанлък подкрепиха единодушно предложението на кмета на общината Галина Стоянова да бъде закупено туристическо влакче.

То ще вози туристите по първия културно-исторически маршрут в Долината на тракийските царе, очертан преди два месеца по време на националната кампания на в. „Стандарт" Чудесата на България". Средствата за закупуването на атрактивното влакче са от държавния бюджет. Миналата година общината получи целево над 300 хил. лв. от финансовото министерство за изготвяне на общ устройствен план на целия комплекс на тракийската цивилизация. Част от средствата са били използвани и за археологически разкопки и консервация на прочутата Тракийската гробница.

 

След провеждането на тръжните процедури за избор на изпълнител за общия устройствен план на Долината на царете и реализацията на инвестиционни проекти за социализацията на тракийските могили „Хелвеция", „Грифоните" и „Оструша", са останали 54 хил. лв. Именно с тях ще бъде закупено и туристическото влакче. То ще вози туристите между 10-. Най-представителни обекти на тракийската култура в Казанлък и в Долината на тракийските владетели.


На снимката – една от спирките на влакчето - тракийската могила Оструша.

 

  Долината на тракийските владетели (нарична и Долината на тракийските царе) е популярно наименование въведено в публично обръщение от археолога Георги Китов, което отразява изключително високата концентрация и разнообразие на паметници на тракийската култура в Казанлъшката котловина. На територията и се предполага, че съществуват над 1 500 надгробни могили, от които до момента са проучени около 300. 

От 1992 г. до 2006 г. с кратки прекъсвания продължава изследователската работа на ст.н.с. д-р Георги Китов и ръководената от него ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания). Благодарение на дейността им са проучени около 200 могилни насипа отразяващи погребалните практики на траките през желязната и римската епохи в Казанлъшката долина. Сред разкритите паметници се открояват над 15 гробници в различна степен на запазеност, 3 зидани гроба и множество богати погребения.

Откритието на царско погребение и втора златна маска в Далаковата могила през 2007 г. край сливенското село Тополчане и погребения на аристократи в Друмева могила край Старо село и Якимова могила край Крушаре разширяват географията на Долината по поречието на река Тунджа

Уникална златна маска на тракийски владетел бе открита от екипа на ст.н.с. д-р Георги Китов през 2004 г. край село Шипка. Учените предполагат, че тя е на царя на племето одриси Терес, живял през V век пр. Хр.

Уникално златно съкровище, оценявано на няколко милиона долара, откри до град Шипка експедиция с ръководител ст.н.с. Георги Китов от Археологическия институт при БАН.

При разкопките на могила “Светицата”, която се намира на 2 км от град Шипка, бе изровен гробът на първия известен одриски цар Терес, живял 440-480 г.пр.Хр.

Специалистите са установили, че могилата е от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. За Терес се знае още, че е баща на Ситалк.

Златната релефна маска, с която е погребан древният владетел, е открита от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка, е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец. Маската е с индивидуални черти, от масивно 23-каратово злато и тежи около 670 гр. Находката е истинско богатство и то няма аналог, каза щастливият археолог. Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега, добави д-р Китов. 

Георги Павлов Китов е български археолог и траколог. Роден е на 1 март 1943 в Дупница, починал на 14 септември 2008 край Старосел. Дълги години се занимавал с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия. 


 Източник: standartnews.com     

 

http://bg.wikipedia.org 

Етикети
България    история    култ    култура    образование   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.