Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Как се покорява Еверест

Как се покорява Еверест 19.06.2009

Как се изкачва Еверест, как се диша на върха и какво се вижда отгоре, разказа Петя Колчева - първата българка, покорила най-високата точка на планетата. Тя и съпругът й Камен Колчев покориха Еверест на 22 май като част от комерсиална американска експедиция. Петя Колчева е специалният гост в "Ники Кънчев Шоу".

 

Q: С голямо удоволствие ви представям днешния ВИП гост - госпожа Петя Колчева. Здравейте!

A: Здравейте!

Q: Вие сте първата българка, която изкачи Еверест. Някак тихомълком беше подготовката преди това... или при вас алпинистите тъпаните се бият след това.

A: Ние бяхме предпазливи и не желаехме да правим публично достояние нашето изкачване. Смятахме, че нашето семейство ще бъде под много по-голям натиск и притеснение по време на продължителното ни отсъствие, ако медиите ни следяха всеки ден, ежечасно движението ни по маршрута.

Q: Точно така щеше да се случи. Да започваме - 22 март, 4,30 местно време. Т.е. тъмно.

A: Да, ние се изкачихме на тъмно и дори изчакахме малко, за да се развидели. Тъй като Непал се намира много близо до Екватора в субтропичен климатичен пояс, там преходът между нощта и деня е много кратък и става в рамките на пет-десет минути.

Q: Все пак видя светлина, видя, че си на Еверест?

A: Да. Много се притеснявах, че може да сме там само по тъмно. Там е много студено, духа вятър и човек не може да изкара от 40 минути до един час. Ако се беше наложило да чакаме толкова дълго, ние щяхме да си слезем, което се случи с един-двама души от предходната група. Това би било жалко и тъжно.

Q: Как човек реално разбира, че там е върхът?

A: Първо, на върха има нещо като малко параклисче от стъкло, в което има статуя на Буда. Освен това целият връх е покрит с молитвени знамена, които са традиционни за будистите. Това е основната вяра за целия район, и от Север, и от Юг, тъй като върхът се намира на границата между Тибет и Непал.

Q: Колко време остана на върха?

A: Точно тогава не можех да преценя колко време съм останала на върха - докато ми стане безкрайно студено. Около 40 минути.

Q: Колко души бяхте?

A: Бяхме само двама души в първия момент, шерпа и аз. Непосредствено след нас дойдоха съпругът ми Камен и шерпът, който го придружаваше, следван от една сингапурка. Малко по-късно още двама гидове от Щатите.

Q: Имаше ли инциденти този ден?

A: Този ден нямаше инциденти, ние имахме изключителен късмет, бяхме по-търпеливи и мъдри и ни възнагради в невероятна степен. Трябва да знаете, че на Еверест доброто време е в рамките на два-три дни на сезон. Има два сезона - пролетен и есенен, като есенният е по-нестабилен и по-рискован. В рамките на тези два дни всички, които се намират на базов лагер - това са около 1500 души, по един или друг начин се опитват да изкачат върха. Там се получават невероятни задръствания, които ние избегнахме, тъй като тълпата се беше извървяла.

Q: Като софийските задръствания...

A: Да, нещо такова. Хората са се изчаквали по три-четири часа, тъй като се върви по много тесен ръб - той прилича на Кончето на Пирин, и за разминаването на хората трябва да се положи много голямо внимание.

Q: Аз съм качвал Кончето, качвал съм и Етна, което не е голямо постижение, но за аматьор като мен си беше - 3300 м. Има сяра и беше много трудно за изкачване. Как е горе, диша ли се?

A: Диша се с кислородна маска. Можеш да махнеш маската и в продължение на половин час не би чувствал кой знае какви...

Q: Махна ли си маската?

A: Да, махнах я за снимките. Но можех и да забравя да я махна, тъй като там човек е леко замаян и преуморен.

Q: Оставихте ли нещо българско?

A: Оставих флага на България при другите флагове, както и флага на нашата адвокатска фирма и флага на "Девин" и "Алфа Финанс", които са нашите спонсори и съмишленици.

 

Пълния текст:

zar.bg

Етикети
Еверест    личности    Любопитно    Петя и Камен Колчеви    световен шампион    Спорт   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.