Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

На 18% не им стига стаж за пенсия

На 18% не им стига стаж за пенсия 27.09.2014

Поне на 18% от българите не им достигат години осигурителен стаж, за да излязат в пенсия при достигане на възраст от 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Така тези хора трябва да изчакат да навършат поне 65 години и 8 месеца независимо от пола, за да придобият право на пенсия.

През миналата година българите, на които не им достигат годините с внасяни пенсионни осигуровки, са се увеличили с 2,1% спрямо 2012 г.

Това става ясно от анализ за новоотпуснатите през 2013-а пенсии, изготвен от актюери от Националния осигурителен институт.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

“Прави впечатление, че през 2013 г. се е увеличил относителният дял на лицата над 65-годишна възраст, които поради наличие на недостигащ стаж се пенсионират по чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване”, пишат в анализа си актюерите на НОИ. Въпросният текст от кодекса регламентира, че тези, на които им липсва осигурителен стаж, могат да се оттеглят едва при навършване на 65 години и 8 месеца, при това ако всепак са се осигурявали поне 15 години.

За нормално пенсиониране са нужни 34 г. и 8 месеца стаж за жените и 37 г. и 8 месеца за мъжете.

6823 са българите над 65-годишна възраст, които са получили през миналата година първа пенсия за осигурителен стаж и възраст, показват данните на НОИ. Сред тях има и 16 души над 80-годишна възраст, както и 27 над 75 години.

“Тези хора са получили първа пенсия за осигурителен стаж и възраст, но преди това са получавали други - наследствени, инвалидни и пр.”, обясниха от НОИ пред в. “24 часа”.

Хората с недостигащ стаж реално са тези в групата 65-69 години, които са 6624 на брой, или с близо 200 повече от 2012 г., разясниха от осигурителния институт. Според експерти причината за недостигащия стаж на хората е в това, че са били безработни през немалка част от живота си.

Нарастването на хората с недостигащ стаж идва на фона на цялостно намаляване на новите пенсионери заради увеличаването на изискванията за възрастта и стажа през миналата година. 37 802 българи са успели да изпълнят условията за стаж и възраст, което е с 4339 души по-малко, отколкото през 2012 г.

Най-голямо е намалението на новите пенсионери именно във възрастовата група 60-64 години, когато е нормалната пенсионна възраст и за мъжете, и за жените - с 4084 души.

Заради въведената през 2013 г. и минимална възраст за пенсиониране на военните намаляват и българите, които се ползват от чл. 69 от кодекса - с 1357 души спрямо 2012 г. Той е за ранното пенсиониране на военни, полицаи, служители на ДАНС, пожарникари и пр.

Като цяло обаче е нараснал делът на ранното пенсиониране главно заради работещите в първа и втора категория, установява анализът на НОИ. През миналата година ранно пенсионираните са 23,9% от получилите право на пенсия при 22,3% през 2012 г.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    закон    НАП    политика    права    работа    свобода    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.