Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Брюксел възстанови 800 млн. лв. за екология

Брюксел възстанови 800 млн. лв. за екология 14.11.2014

София. Европейската комисия информира България, че плащанията от европейските фондове по Оперативна програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 се възстановяват.

 

Официалното писмо е изпратено до българската страна на 13 ноември, съобщиха от ЕК, цитирани от БГНЕС. Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.

 

По късно вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще дадат брифинг по темата. Новината беше коментирана и от премиера Бойко Борисов.

 

„Предполагам, че очаквате да кажа, че благодарение на нас това се е случило. 800 млн. лева влизат в българската икономика", обяви премиерът.

 

Борисов благодари от името на правителството на народните представители.

 

„Благодарение на това, че има парламент, има 800 млн. лева по сметките на България", каза още министър-председателя.

 

Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

 

"Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма. Плащанията към България по ОП "Околна среда" се възстановяват, което е отлична новина за българската икономика, но също така и за бъдещето на сътрудничеството между България и Европейската комисия", заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

 

"Възстановяването на плащанията по оперативна програма "Околна среда" е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет. Това показва, че Европейската комисия отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмен период 2007-2013", заяви вицепрезидентът на ЕК за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

 

В началото на 2013 г. Европейската комисия задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

 

След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще.

 

Кабинетът "Борисов" отваря хазната за европроекти. С пари от бюджета авансово ще се финансират строежи на пътища и училища. Ще има средства и за малкия бизнес. Целта е да не се допусне втора нулева година за еврофондовете в програмния период 2014-2020 г. Това реши вчера съветът за европарите към кабинета. Очаква се през 2015 г. да бъдат открити процедури за 6,8 млрд. лв.

 

От бюджета авансово ще се отпускат пари за пречиствателни станции и мерки срещу наводнения и свлачища. Предвидени са средства за жп линията Пловдив-Бургас, последната отсечка от магистрала "Струма" и столичното метро.

 

Източник: standartnews.com 

Етикети
банки    Бойко Борисов    България    екология    политика   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.