Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Милен Велчев става част от управата на БТК

Милен Велчев става част от управата на БТК 28.01.2015

Милен Велчев влиза в управата на „Вива телеком България“ - фирмата собственик на БТК. Бившият финансов министър от 2012 г. е представител на руската инвестиционна банка „ВТБ кепитъл“ в България. Руснаците държат 33% от БТК и с назначаването на Велчев ясно показват, че искат по-сериозен контрол върху вложението си.
Решението е взето на 19 януари т. г. от люксембургската фирма „ИнтерВ инвестмънт“, която държи 100% от „Вива телеком България“. Милен Велчев влиза в управата на мястото на Борис Статев, а местата си запазват Златозар Сурлеков, Светлана Бахчеванова и Елеонора Сърбова, пише "Преса".

Мажоритарен собственик на телекома (с 43%) е Цветан Василев чрез „Технологичен център - Институт за микроелектроника“ (ТЦ-ИМЕ). След като неговата КТБ бе затворена през миналото лято, Василев се опитва да придобие пълен контрол върху ценни активи, купени с кредити от банката, включително и върху БТК.

Телекомът е притежание на сложна верига от близо 10 български и люксембургски компании. Според няколко източника забегналият в Сърбия банкер е прехвърлил през м.г. акциите на две люксембургски фирми по веригата и така БТК е станала собственост на новата компания SHCO 79. По този начин се ощетяват не само „ВТБ кепитъл“, но и българската държава, която ще си търси парите при процедурата по несъстоятелност на КТБ.

Преди две седмици Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за евентуална незаконна продажба на БТК. Антимонополният орган бе сезиран от изпълнителния директор на ТЦ-ИМЕ Теодора Танева, която е ключов свидетел по делото за източване на КТБ. В сигнала си Танева отбелязва, че прехвърлянето на акциите на двете люксембургски компании е станало без разрешение на КЗК. Ако комисията докаже това, сделката може да бъде развалена.

"Интерпретациите, че влизам в управата на БТК, както и тези за ключовата важност на поста, не са съвсем верни. Аз ставам член на управителния съвет на "Вива телеком България", който на свой ред одобрява общата политика и избора на членове на УС на БТК", каза за "24 часа" Милен Велчев.

Според него, решението да влезе в борда на „Вива телеком България“, която е собственик на БТК, е взето на 19 януари т.г. от „ИнтерВ инвестмънт“, с регистрация в Люксембург, която притежава 100% от „Вива телеком България“.

Велчев не се ангажира с публична позиция по споровете около БТК, свързани с КТБ и мажоритарния й собственик Цветан Василев, тъй като те нямат отношение нито към неговия избор, нито към политиката на компанията.  

От записа в търговския регистър става ясно, че Милен Велчев влиза в УС на "Вива Телеком България" на мястото на Борис Статев. Останалите членове на УС- Златозар Сурлеков, Светлана Бахчеванова и Елеонора Сърбова запазват местата си. 
През ноември 2012 г. "Вива телеком България" ЕАД, свързана с VTB Capital plc (VTB) придоби 93,99% от акциите на БТК. Собственик на „Вива телеком България“ пък е регистрираната в Люксембург компания "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л.".

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
GSM    банки    Бизнес    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.