Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

$380 млн. на българи, укрити в швейцарски сметки

$380 млн. на българи, укрити в швейцарски сметки 9.02.2015

Париж. Седемдесет и четирима души, обявили се като български клиенти, са се възползвали от „швейцарската пътека" за укриване на доходи, пише френският вестник „Монд". Изданието предостави информация за разследването на канала, прокаран от швейцарския филиал на британската банка HSBC.

 

"Монд", който разследва аферата HSBC от началото й, придоби в началото на 2014 г. глобални банкови данни, които се отнасят за периода 2005-2007 г. за създаване на гигантска международна измама. Изданието споделя тази информация с 55 международни, а в цялостното разследване участват 154 журналисти.

 

Тяхното разкритие вероятно ще злепостави много знаменитости, като се започне от френския комик Гад Алмалех, и се стигне до краля на Мароко Мохамед VI, като се премине през американския актьор Джон Малкович, но преди всичко може да подкопае международните банкерски среди, пише "Монд".

 

Според разследващите, през Женева са прехвърлени 180,6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на HSBC, точно от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви, откраднати от HSBC PB от Ерве Фалчиани (Hervé Falciani) от бивш служител на банката.

 

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци. Начело са Швейцария - 11 235 клиенти, Франция - 9187 клиенти, Обединеното кралство - 8844 клиенти.

 

По големина на сумите начело е Швейцария - с 31,2 милиарда долара, Великобритания - с 21,7 милиарда и Венецуела - с 14,8 милиарда. Тук българското участие е 380,8 милиона долара. Това подрежда „българските пари" в банката на 138 място от общо 154 страни. Любопитна подробност е, че първата българска сметка е открита през 1989 г., в която започват т. нар. „демократични промени" в страната.

 

Консорциумът на разследващите журналисти реши да не показва детайлна информация за страни, от които са по-малко от трима клиенти. Освен това над 19 хиляди клиенти не са свързани с нито една страна, а някои от показаните клиенти са свързани с повече от една страна, пише в електронното издание на „Монд".

 

Източник: standartnews.com 

Етикети
банки    България    долари     закон    НАП    пари    политика   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.