Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Страните с най-високи минимални заплати в Европа

Страните с най-високи минимални заплати в Европа 17.02.2015

Най-високата минимална работна заплата в Европейския съюз е в Люксембург - 1923 евро месечно за неквалифицирани работници и 2308 евро - за хора с квалификация.

Това показва справка за минималните ставки на възнагражденията, работното време и отпуските, публикувана на сайта на Главната инспекция по труда. Информацията е предназначена за българи, които се интересуват от работа в еврочленките и държавите, които са част от Споразумението за Европейското икономическо пространство. От данните става ясно, че най-дълги минимални отпуски могат да ползват работещите в Австрия, Италия и Финландия - 30 дни на година.

Освен в Люксембург, атрактивно минимално заплащане се предлага в Белгия - за работници до 21 години и без опит то е 1501 евро, а за по-опитните работници с над една година стаж - 1559 евро. Работната седмица е 38 часова, а годишният отпуск е 20 дни. С 35 часа работна на седмица и 30 дни отпуск на година във Франция минималната заплата, която може да получи човек, е 1458 евро. В Германия от началото на тази година е въведена минимална часова ставка от 8.50 евро, което при 40 часова работна седмица прави 1360 евро на месец.

От държавите от Централна Европа най-високата минимална заплата е в Полша - 1750 злоти или 420 евро. Следват Словакия, Унгария и Чехия - със заплащане между 380 и 330 евро, като се приравнят местните валути. В Испания и Гърция минималната заплата се определя на месечна и годишна база, като годишната сума обикновено се разпределя на 14 плащания.

В Румъния от 1-ви януари минималната заплата е 950 леи или 214 евро, а у нас възнаграждението е 184 евро. Най-дългият отпуск в Европейския съюз се използва в Австрия - 30 дни годишно, а ако работещият има стаж над 25 години, почивката е от 36 дни.

 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
EU    банки    Бизнес    долари     пари    политика    работа    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.