Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Проф. Димитър Иванов: Компания, върнала парите на Казахстан, иска да се заеме с КТБ

Проф. Димитър Иванов: Компания, върнала парите на Казахстан, иска да се заеме с КТБ 19.03.2015

„Нещата с КТБ няма да се решат нито със синдик, нито с парламентарна комисия. За да може да се изчисти изцяло аферата, е необходимо час по-скоро назначаването на международна свръхуважавана фирма, която да извърши т.нар. финансово трасиране на средствата”, Това заяви икономистът проф. Димитър Иванов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Икономистът посочи, че освен известните до момента фирми, изявили желание да проследят паричните потоци, е получено предложение от много по-престижна компания, която е почти сигурно, че ще свърши добра работа. Тя е разрешила две големи афери през последните три години. Едната е с банката на Казахстан BTA, от която са откраднати 7 млрд. долара от нейния президент. „Не само, че парите са върнати, но и президентът беше върнат там, където му е мястото”, посочи той.

Другият случай бил скандалът с банката на Ватикана, където въпросните експерти са успели да върнат над 5 млрд. евро.

"В България няма истински капитализъм. Тук развихме балкански полукапитализъм – полусоциализъм, при който икономиката продължава да зависи от държавата", убеден е той.

По думите му икономиката в България все още е твърде зависима от държавата, защото правният монопол е във властите и развитието ѝ зависи от компетентността, на тези, които държат отговорността.

Успехът на отделните бизнеси зависи от кръвосмешението между икономика и власт, заяви експертът, като допълни, че колкото е по-близо до държаваната власт определен бизнес, толкова е толкова по-успешен.

Иванов припомни, че за последните 8 месеца има 3 слаби международни оценки, които показват, че западните партньори на България и инвеститорите нямат доверие в страната.
„Излекуването на банковата система е въпрос на държавен интерес”, подчерта проф. Димитър Иванов. Според него трябва да приключат споровете между парламента и БНБ, за да може да се върне доверието на инвеститорите.

Въпрос на държавен интерес е и Иван Искров и ръководството на БНБ да си подадат оставките, заяви икономистът.

Борисов: Чакам бързо да кажат кои са виновниците за КТБ 

 

“Очаквам много бързо да бъдат назначени временни синдици в КТБ, които да кажат някой пипал ли е собствеността тези месеци. Очаквам прокуратурата веднага да си намери виновниците.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Той бе помолен да коментира случващото се с ”Виваком”, както дали не се преразпределя спорна собственост.

По думите му част от общата картина е бедността и тя е един от възможните незапалени двигатели за възстановяване от кризата. Според него бедността може да се преодолее, но с разработени за целта закони.

„Този въпрос ние си го зададохме преди седмици. Квесторите пишат писмо, че не са извършени разпоредителни сделки, а в същото време всеки ден чуваме за нови собственици на имущество, което е в КТБ. Държавата е изплатила над 3,5 млрд. лв. на вложителите, а се оказва, че държавата, която е първа и би трябвало да се овъзмездява от собствеността на КТБ, е заобиколен”, каза премиерът.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
банки    Бизнес    България    закон    измами    МВР    пари    политика    Съд    Темида   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.