Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

При папата Борисов си пожела да спрат природните бедствия в България

При папата Борисов си пожела да спрат природните бедствия в България 23.05.2015

Папа Франциск е благодарил на България за стореното от страната ни за бежанците и е нарекъл българския народ “благороден”. Това стана по време на аудиенцията при светия отец на българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Тя е в Рим за традиционните чествания на светите братя Кирил и Методий. Борисов е първият български премиер, приет от трима папи – Йоан Павел II, Бенедикт XVI и Франциск.

За разлика от миналата година, когато папата прие делегацията ни в кардиналската резиденция “Санта Марта”, тазгодишната аудиенция беше в библиотечната зала на Апостолическия дворец. На разговора на 4 очи, преминал в сърдечна атмосфера,

папата казал на премиера

“Молете се за мен”

“Благодарих на папата, че продължава тази прекрасна традиция на всеки свети празник 24 май да приема българска делегация - каза след срещата пред български журналисти премиерът Борисов. - За нас това е като даденост, но много държавни глави от света чакат с години да ги приемат.”

Премиерът също подчерта темата за бежанците като основна по време на аудиенцията.

“Говорихме и за огромния проблем на милиони хора по света, за това, което България прави и което се цени високо, за този имиграционен натиск, който продължава и по Средиземно море, за инфраструктурата в България, за това, че толкова много църкви, манастири и джамии се реконструират и се строят нови, говорихме и за много човешки неща”, обясни Борисов.

Папа Франциск е дарил премиера с плакет с Ангела на мира. Борисов пък е поднесъл на светия отец

камък от гроба на свети Иван Рилски,

който е поставен в хранителница от филигранно сребро с изобразено на нея Успението на светеца. За изработването ѝ е допринесъл игуменът на Рилската света обител.

Премиерът подчерта, че отношението на папата към него символизира отношението му към целия български народ и към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към факта “че сме дали писменост – може би много народи сега щяха да имат друга религия, ако я нямаше тази писменост”.

За разлика от предишни години, когато в българските делегации във Ватикана бяха включвани предимно представители на културата и образованието, сега в делегацията ни имаше

представители на всички

парламентарни групи

“Това е, за да покажем единството на държавата, толерантността и етническата чест.” Във Ватикана дойдоха и министрите на културата и на отбраната Вежди Рашидов и Николай Ненчев.

На въпрос кой от тримата папи, с които се е срещал, ще остане най-ярко в сърцето му, Борисов отговори, че не може да дава оценка. “За мен папа Йоан Павел излъчваше такава святост, че не мога да го забравя. И папа Франциск е много добър човек.

От него блика

доброта”

Премиерът допълни, че докато е бил в светата обител на папата, си е пожелал най-вече да спрат природните бедствия в България. “Тази сутрин слушах за проблемите на хората в Мизия, мислех, че са ги разрешили. Възложих на финансовия министър, като се прибера, да говори с кметове и да ми даде инструменти за пренасочване на средства за тези хора.”

След българската папата прие и македонска делегация, водена от премиера Никола Груевски.

При срещата с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин премиерът е поставил въпроса България да получи правото от Светия престол

да впише сред паметниците на

ЮНЕСКО и най-старото евангелие –

Асеманиевото

“Папата и държавният секретар ни обещаха да проверят как стои въпросът и дали можем да получим такова разрешение. Правени са постъпления да участваме заедно с Ватикана, но са ни отказали поради причина, че ако има такъв прецедент, после всички ще искат заедно да участват с Ватикана. Ще положим усилия догодина да има решение”, допълни Борисов.

След аудиенцията българската делегация поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в парка “Вила Боргезе”.

В неделя премиерът ще присъства на молебен в храма “Св. Павел”, предоставен на българската общност за литургийно ползване. Следобед пък делегацията ще поднесе цветя на гроба на свети Кирил в базиликата “Сан Клементе”. Там ще дойдат и над 300 българчета от най-различни европейски училища, които са от няколко дни в Рим на разходка по българските следи.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    история    култ    политика    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.