Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Еврогрупата отказва да продължи спасителния план за Гърция

Еврогрупата отказва да продължи спасителния план за Гърция 27.06.2015

Министрите на финансите от еврозоната отказаха днес да продължат спасителния план за Гърция след 30 юни, както иска Атина, стана ясно след срещата на Еврогрупата днес.

Еврогрупата престана да обсъжда финансовата стабилност в Гърция и започна да разглежда мерки в подкрепа на стабилността на цялата еврозона след провала на гръцките преговори.

Това се посочва в заключителната декларация на срещата на Еврогрупата, посветена на Гърция.

"Ръководството на еврозоната е готово да направи всичко необходимо, за да гарантира финансовата стабилност в еврозоната", се посочва в документа, цитиран от ТАСС.

За първи път в историята на еврозоната заключително комюнике от среща на Еврогрупата не бе подписано от една от членките - самата Гърция.

"Всеобхватните предложения" на кредиторите, които бяха подготвени "максимално гъвкаво", бяха отхвърлени от Гърция въпреки усилията на всички равнища и пълната подкрепа на Еврогрупата.

"Гръцките власти едностранно напуснаха преговорите късно вечерта на 26 юни", се отбелязва в документа.

"Еврогрупата припомня значителните финансови трансфери и предоставената помощ на Гърция през последните пет години (близо 250 милиарда евро от 2010 година, припомня ТАСС). До последния момент Еврогрупата бе отворена за по-нататъшна подкрепа на народа на Гърция чрез изпълнението на програмата за реформи, целящи (икономически) растеж", се отбелязва в комюникето.

Международният валутен фонд ще продължи да работи за възстановяване на финансовата стабилност на Гърция, каза по-рано генералната директорка на МВФ Кристин Лагард.

Атина поиска отсрочка за плащанията към МВФ, докато мине вотът на 5 юли

 Гърция ще проведе на 5 юли национален референдум за предлаганото от кредиторите споразумение за дълга на страната. Това обяви изненадващо премиерът на страната Алексис Ципрас часове след като се прибра от неуспешните преговори с кредиторите в Брюксел и проведе среднощно заседание на кабинета, предадоха световните агенции.

Ципрас поиска гръцкият парламент да се събере в събота в Атина, за да одобри всенародното допитване следващата неделя.

 В телевизионно обръщение към нацията премиерът заяви, че финансовите министри от еврозоната са излезли с ултиматум към Гърция, който е срещу ценностите на Европа, и заради това свиква референдума. Войнственият му тон не остави никакви съмнения какво очаква той от референдума.

“Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците”, заяви с патос 40-годишният премиер и лидер на управляващата крайнолява партия СИРИЗА. Ципрас заяви, че ще уважи решението на народа. Излизането от съюза бе и една от точките в предизборната платформа на СИРИЗА

Гърците се наредиха на огромни опашки пред банкоматите в цялата страна още през нощта веднага след изявлението на премиера Алексис Ципрас, като теглеха панически от депозитите си, предадоха агенциите. Опашка се изви дори пред банкомата в парламента в Атина, където служители теглеха пари по време на дебатите за бъдещия референдум, писа в. “Гардиън”. Директорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас

 

Източник: БТА

 

 

Етикети
EU    банки    Бизнес    корупция    пари    Пирамида    политика    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.