Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Най-горещият ден увеличи консумацията на ток с половин реактор на АЕЦ

Най-горещият ден увеличи консумацията на ток с половин реактор на АЕЦ 13.07.2015

Сметките падат с 5%, ако изключите всички уреди от контактите

От 7до 9 юли България беше обхваната от гореща вълна със среднодневни температури около 25 градуса. Най-високите стойности бяха регистрирани на 8 юли (сряда) - минимална температура 18,1 градуса, среднодневна - 25,6, а максимална - 32,3, съобщи за “24 часа” Ангел Георгиев от Електроенергийния системен оператор.

Среднодневната температура за страната за 1 юли е била 20,6 градуса, т.е. температурата на 8 юли е с 5 градуса по-висока.

В този най-горещ ден досега е

регистриран и 

     най-високият

товар от началото

на лятото

- 4666 мегавата в 14 часа, както и най високото дневно електропотребление - 98 183 мегаватчаса. За сравнение на 1 юли е регистриран товар 4131 мегавата в 14 ч и дневно електропотребление 91 932 мегаватчаса.

В резултат на интензивното използване на климатиците и повишеното потребление на ток на хладилните електроуреди нарастването на товара в 14 часа на 8 юли е 535 мегавата (13,9%). Или консумацията на системата в най-горещия час на 8 юли се вдигна с повече от половин реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

Случилото се на 8 юли потвърждава закономерността - 1 градус по-висока температура качва товара на системата със 100 мегавата мощност през летния сезон. Регистрираното нарастване на дневното електропотребление е 6251 мегаватчаса, или 6,8%. И тук се запазва закономерността през лятото при 1 градус увеличение на температурата потреблението на ток се увеличава с 50 мегаватчаса.

Най-висок максимален товар и най-високо дневно електропотребление през летния сезон за последните 10 години са регистрирани на 24 юли 2007 г. Този ден е и най-горещият в страната за същия период. Среднодневна температура е била 32 градуса, а максималната - 41,7 градуса.

Максималният товар на електроенергийната система е бил 4799 мегавата, а дневното електропотребление - 101 906 мегаватчаса.

Жегите накараха електроразпределителните дружества да напомнят, че заради климатиците, които включваме, може да получим високи сметки за ток и затова дават съвети как да се пести еленергия от други елуреди.

Правилата са лесни за прилагане, но пък могат да намалят сметката за ток с 15%.

Ето и някои от съветите:

При избора на охлаждаща система важно е да се избере коефициентът на трансформация в режим отопление COP и охлаждане EER. Колкото по-голяма е тяхната стойност, толкова по-ефективен е климатикът.

Как да пестиш от

бойлера?

Ако топлите водата си с бойлер, то понижете температурата от 60 на 55 градуса , само това ще намали фактурата ви с 10 на сто.

Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа - положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%, съветват от ЧЕЗ.

Друго електроразпределително дружество съветва да се използват слънчеви системи за затопляне на водата.

Соларната система намалява годишните разходи за топла вода приблизително със 70%, са изчислили експертите им.

При готвене

пестете от

остатъчната

топлина на

фурната

Ако изключвате фурната 10 минути преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за ток за нейната работа.

Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане - така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия. Не отваряйте фурната по време на печене.

За затопляне и кипване на порции до 400 г на микровълната фурна ѝ е необходимо по-малко време от котлона, съветват от “Енерго-Про”.

При пържене на месо за кратко време трябва да се използва тиган. Използването на специалните съдове за месо, поставени в микровълнова фурна, ще излезе по-скъпо, тъй като специалната посуда трябва да се нагрее осем до десет минути при пълна мощност.

Приготвянето на кафе в кафемашина е с 50% по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон.

Използването на фритюрник вместо електрическа печка спестява до 25% енергия.

При варенето на яйца е по-добре да се използва електрическа яйцеварка, с която, в сравнение с тенджерата, ще спестите до 50% електроенергия.

Защо се трупат пари в сметката от охлаждането и как да се икономисат?

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването ѝ може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Размразявайте хладилника си по-често, защото образуваният в него лед повишава значително разходите за ток.

Какво не трябва

да се прави,

съветва друго енерго:

Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.

Не поставяйте горещи продукти в хладилника/фризера.

Проверявайте уплътненията на хладилника/фризера.По-добрата изолация спестява електроенергия.

Трябва да се внимава за оптимална температура на вътрешността в охладителните уреди (в хладилника 7° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C).

Хранителните продукти трябва да се охлаждат и замразяват само правилно опаковани.

 

Марияна Бойкова

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    екология    електроника    енергетика    НЕК    технологии    ток   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.