Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Протестиращи в Стара Загора срещу енергийната мафия

Протестиращи в Стара Загора срещу енергийната мафия 29.07.2015

Протестиращите срещу новите по-високи цени на тока в Стара Загора днес бяха изнамерили и превърнали в плакат любопитна снимка на днешния председател на КЕВР Иван Иванов, който като депутат на опозицията преди 2 години протестира срещу правителството на Пламен Орешарски с плакат с надпис: "Не давам заем на енергийната мафия!".

Без съмнение ще бъдем чути, но ако не бъдем послушани, ще втвърдим протеста си срещу по-високите цени на тока за бизнеса. Това обявиха представители на около 60 местни фирми, които спряха работа за 1 час в 11 часа и излязоха на протест пред областната управа в града на липите. По данни на Търговско-промишлената палата в града акцията била подкрепена от общо 200 фирми в областта. Участниците определиха протеста си сега само като предупредителен. 

Представители на бизнеса казаха, че от тяхна страна са направени много предложения за подобряване на състоянието на българската енергетика, без да скача цената на тока, на които никой не обърнал внимание.

Протестът бе подкрепен от синдикатите и работодателските организации в региона. Хората казаха "да" на реформите в енергетиката, но са категорично против бизнесът да плаща сметката заради проблемите в този отрасъл. Работници в машиностроенето се опасяват, че се правят опити да се настроят заетите в енергетиката срещу колегите им от другите отрасли на промишлеността.

Един от съсобствениците на холдинг "Загора" - Антон Андронов, бивш кмет на Стара Загора, изчисли, че фирмите от холдинга ще губят по 100 лева на работник месечно, ако влязат в сила новите по-високи цени на тока за бизнеса. Тук са заети 2200 души. "Въпреки това няма да намалим заплатите, а ще работим, докато фалираме", бе категоричен Андронов.

Съпредседателят на холдинг "Загора" в Стара Загора Антон Андронов изчисли, че ако в сила влязат новите по-високи цени на тока за бизнеса, работниците в холдинга, които са 2200, ще губят по 100 лв. на човек месечно. Въпреки това няма да намаляме заплатите, а ще работим, докато фалираме, бе категоричен той.

В България почти половината от електроенергията, която се произвежда, се продава не на пазарни, а на преференциални цени. Ценовата надбавка от 40 лв., която КЕВР иска да сложи, не е пазарна величина и се определя, за да покрие дупката, която се отваря между пазарната цена и защитените преференциални цени на американските централи, на фотоволтаиците и когенерациите, каза Васил Велев, председател на Българската асоциация на индустриалния капитал. Това прави 1 млрд. и 300 млн. годишно. Като добавим неефективната продажба, която е свързана с печалби за привилегировани търговци и загуби на НЕК, се получава, че всяко домакинство в България плаща една заплата за кражби, разхищения, за пладнешкия грабеж. 

 

Източник: 24chasa.bg 

 

 

Етикети
Бизнес    вода    вятър    екология    енергетика    политика    ток   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.