Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Пресмятат пенсиите по 3 нови начина

Пресмятат пенсиите по 3 нови начина 30.07.2015

Възрастта започва да расте с по 2 месеца
на година от 1 януари
Увеличават пенсиите с 40% до 2029 г.
Ограничават до 1 г. след пенсиониране възможността
за преизчисляване, ако хората са недоволни от размера
0,4% по-нисък размер до живот при ранно пенсиониране

Националният осигурителен институт получи изненадващо правото да спира пенсиите на хора с увреждания, които работят. Единственото условие е работата им да е свързана с условия на труд, които са сред противопоказанията за заболяването им, дадени от ТЕЛК.

Такъв текст одобриха депутатите при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване късно вечерта във вторник. Предложението бе направено от депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров и не бе получило подкрепата на социалната комисия.

“НОИ плаща

над 960 хиляди

инвалидни

пенсии,

а в този проект на пенсионна реформа не е предвидено нищо за ограничаването им. Искам да ви кажа, че дори Хасан Адемов гласува в подкрепа на текста в комисията”, аргументира се Байрактаров от парламентарната трибуна. И получи подкрепата на залата.

Този текст реално дава възможност да бъдат спрени пенсиите на изключително много хора с увреждания, обясниха експерти. Като пример дадоха хората с инфаркти, при които противопоказанията са толкова много, че реално обхващат почти всяка професия.

Почти без дебати премина нощното приемане на правителствената пенсионна реформа. Единствено предлаганото от вицепремиера Ивайло Калфин увеличение на възрастта за пенсия предизвика изказвания. “Предлаганият проект няма обществено съгласие и следващо мнозинство ще отмени увеличението на възрастта”, обяви Корнелия Нинова от БСП. На което Калфин изчете резолюция на Партията на европейските социалисти, че пенсионната възраст на мъже и жени трябва да се изравни и подчерта, че председател на ПЕС е Сергей Станишев.

Още от догодина възрастта за пенсиониране ще започне да се увеличава с по 2 месеца на година за всички категории. При масовата трета категория от сегашните 63 г. и 8 месеца за мъжете и 60 г. и 8 месеца за жените

ще трябва да

достигне 65 г.

и за двата пола

Увеличение с по 2 месеца започва и при изискването за осигурителен стаж, като крайната цел е 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. При недостигащ стаж пенсионирането ще става на 67 г.

Бе одобрено и предложеното от вицепремиера Калфин ранно пенсиониране при недостигаща 1 година от пенсионната възраст. При него ще се плаща пенсия, намалена с по 0,4% за всеки недостигащ месец, като намалението ще е доживотно.

При работещите първа категория възрастта ще се увеличав а, докато стане 55 г. и за двата пола. 55 г. е крайната пенсионна възраст, предвидена и за военни и полицаи. През 2016 г. те ще започнат да се пенсионират на 52 г. и 10 месеца, което е увеличение с 2 месеца спрямо сегашната ефективна пенсионна възраст на униформените. При работещите втора категория труд възрастта трябва да достигне 60 г.

Освен за военните за първи път се въвежда и

фиксирана

пенсионна

възраст за

учителите

От 2016 г. тя ще е 57 г. и 10 месеца за жените и 60 г. и 10 месеца за мъжете със съответно 25 г. и 8 месеца и 30 г. и 8 месеца учителски стаж. Тяхната възраст също ще расте с по 2 месеца на година, докато стане 62 г. и за двата пола. Освен това на учителите, които не се пенсионират на тази възраст, а на нормалните 65 г., ще се плаща добавка към пенсията от 0,33% за всеки допълнителен месец стаж.

2016 г. ще е и последната, в която пенсиите ще се актуализират на 1 юли по швейцарското правило. От 2017 г. те ще се преизчисляват с увеличение на коефициента тежест за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,1 до 1,5. Това трябва да доведе до 40% по-високи пенсии. Бе прието вдигането на коефициента да не може да е по-малко от индексирането, което би се получило по швейцарското правило.

Депутатите одобриха и нови формули за изчисление на пенсиите. От 2019 г. ще отпадне правото на хората да посочват доходът от кои 3 г. преди 1997 г. да се взема при изчисляване на пенсиите им и ще се взема предвид само този след 1997 г. Бе ограничена и възможността за преизчисляване на пенсиите с нови 3 г. по избор, ако хората са недоволни от отпуснатата им пенсия. Вече това ще може да се прави само до 1 година след първоначалното отпускане на пенсията.

От 2019 г. и вече при изчисляване на пенсията ще се вземат доходите за всеки месец осигурителен стаж, а не както е в момента на годишните.

Депутатите одобриха и възможност за многократно прехвърляне на партидите от частните фондове към НОИ и обратно.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    закон    политика    права    работа    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.