Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Първа катастрофа с ранени с кола без шофьор на Google

Първа катастрофа с ранени с кола без шофьор на Google 6.08.2015

Google направи нова решителна стъпка по лансирането на бъдещите серийни безпилотни автомобили. Американският технологичен гигант за първи път пусна своите коли без шофьор зад волана в градски условия - в Остин, щата Тексас. За тестването на технологията е използван моделът Lexus RX450h, като първият джип вече кръстосва по улиците. Основната цел на градския тест е как безпилотният автомобил се държи в общия пътников поток и как взаимодейства с другите “нормални” автомобили.
Досега тестовете се извършваха само по пътищата в Калифорния. Там преди няколко дни, в град Маунтин Вю, бе регистрирана и първата катастрофа с пострадали хора. Инцидентът е станал по време на изпитания на 20 прототипа на компанията.
Незначителни травми по шията са получили трима души в колата на Google и шофьорът на другата кола.
Безпилотният автомобил на базата на кросоувъра Lexus се е движил по обикновен път със скорост от 24 км/ч зад другите участници в движението. При едно кръстовище колоната спира, но в колата на Google със скорост 27 км/ч се удря друг автомобил. Както показват датчиците на гугъл мобила, шофьорът дори не е натиснал спирачките.
Специалистите от Google отбелязват, че причина за катастрофата е невниманието на водача. Вече има идея да се създаде звукова система, която ще предупреждава невнимателните шофьори за възможно стълкновение.
Това пътно произшествие е 14-ият инцидент с участието на прототип на Google и почти всички са причинени от други участници в пътното движение. Автомобилът на Google е бил виновен само веднъж - през 2011 г., но тогава системата за автопилот не сработва, а сътрудник на компанията е управлявал колата самостоятелно.
Google обяви, че първите 100 прототипа на безпилотни автомобили ще бъдат произведени до края на 2015 г.
Сериен модел може да стане реалност в рамките на 5 години.
Истинските прототопи на компанията, които са миниколички с форма на яйце, разполагат с ограничител на скоростта до 40 км/ч, както и с премахващи се волан и педали. Те ще могат да бъдат поставяни от шофьорите в случай на аварийна ситуация.
Единственият уред за управление в колата на Google е бутон за стартиране и спиране на двигателя - педали и волан няма. Задвижването е електрическо, а за ориентирането си в пространството машината разчита на комбинация от лазерни и радарни сензори, както и на камери и данни от картите на Google.
Интересен елемент в колата е предната част, която е изградена от мека пяна, за да предпазва пешеходците при евентуален удар. Със същата цел челното стъкло е направено от гъвкав материал. Машината е компактна и има две места.
“Шушулката” на технологичния гигант не е предназначена за дълго пътуване. Няма въздушни възглавници и затова по съображения за сигурност скоростта е ограничена на 40 км/ч. Електрическата автономна количка трябва да се презарежда на всеки 110-120 км пробег. Освен това возилото може да се кара в райони, които са били напълно картографирани от Google.
От Google се радват, че софтуерът на колите е вече почти съвършен. Автомобилът вече може да анализира поведението на пешеходците и другите коли.
В едно тестово пътуване наскоро кола на Google е спряла, когато един колоездач минал на червен светофар.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
екология    електромобили    коли    Компютри    път    технологии    ток   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.