Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Борисов иска драстични промени в закона: конфискация на коли за алкохол и гонки

Борисов иска драстични промени в закона: конфискация на коли за алкохол и гонки 30.09.2015

Министър-председателят Бойко Борисов определи като недостатъчни предлаганите от МВР законови промени за прекратяване на нарушенията, водещи до тежки пътни инциденти, и поиска до понеделник да му бъде представен проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя. Това се съобщава в стенограмата на провелото се правителствено заседание на Министерски съвет.

„Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство! Войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България! Е тогава ние това не трябва ли да го изведем като закон, приоритет, парламентът и ние?”, коментира премиерът по време на днешното правителствено заседание.

Той препоръча да се включат мерки като незабавно задържане на автомобила на извършилия груби нарушения и механизъм за бързо налагане на наказание. „Цялостната ни съдебна реформа са включително и тези неща. Дай му право – дежурен съдия веднага решава проблема”, казва министър-председателят.

Вижте стенограмата: 

БОЙКО БОРИСОВ: Лили, кажи какво си направила.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Уважаеми колеги, господин министър-председател, днес на обяд представяме нов софтуер, напълно безплатен, влиза в сила (господин министър-председателят го демонстрира пред вас). Този софтуер, уважаеми колеги, е напълно безплатно приложение, който може да изтегли всеки желаещ да го ползва. Разработен е със средства от Оперативна програма „Техническа помощ“. В момента ще получавате актуална информация за движението по пътя, дали има задръствания, дали има тапа, ако изберете определен маршрут, колко време би ви отнело да минете от точка А до точка Б, ако има задръстване кои са алтернативните маршрути.

Най-интересното на този софтуер е, ако не дай си, Боже, катастрофирате или ви се обърне колата, софтуерът така е изграден, че от вибрацията на телефона ви автоматично се подава сигнал към нас, към ситуационния център и към „112“, за да може да се изпрати екип на полицията. Започнахме с колегите от Министерство на здравеопазването, с министър Москов връзката и към „112“, тъй като в момента „112“ не може да получава SMS-и, не ги чете, ние ги препращаме сега служебно, пък скоро ще развием и връзката със „112“.

Всичко това е в посока безопасност на движението, на пътуващите и когато има тапи и задръствания да знаят откъде да минат. Така че, започва да функционира от днес. Може да бъде свален на таблети, на телефони, на стационарен компютър вкъщи.

Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: По принцип днес изтича срокът на промените, които искаме от МВР да внесе в парламента, но за мен не са достатъчни. На колегата Гунев съм възложил до понеделник да преправят доста неща, разбира се, оглеждайки юристите всички възможности в рамките на Конституцията и нормативните актове. Но според мен трябва да се направи и нещо драстично. Моля те (обръща се към заместник-министър Гунев), и на Христо Иванов да дадеш да го види.

Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата, не работи. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално. Всяка сутрин помитат мантинелите. Виждате всеки ден – хиляди, хиляди километри подменихме мантинели и няма спирка. Чисто нови слагаме, на другата сутрин на пет места на Южната дъга – смазани.

Може някой да ме упрекне, но съм готов да го защитавам в парламента. Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство, Христо. Не може! Демокрацията е и за тези, които биват газени, и за тях има демокрация! Или за тези, които си карат най-нормално и ги пребиват. Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити. Всяка година! Десет хиляди инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Пази Боже! Хиляда убити! Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо?! След като няма и не искат, законът трябва да бъде категоричен. Поне аз така мисля. Нека ме оборят и който ме обори да си носи отговорност след това. Не може да го хващаш без книжка и да не му се конфискува колата и то за една година.

Искам драстични промени, Гунев! Нека да ни оборят другите политически партии. Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага! В момента както се хваща – полицай, прокурор наблюдаващ, ако трябва, говорете със съдиите – дежурен съдия, прибираш колата. Затова моля и Христо Иванов да го види. И трябва държавата да стъпи – за алкохол, за каране без книжка, за тези гонки – прибираш колата веднага и след това тежки глоби и всичко останало. Това не направите ли, считайте, че всичко друго е палиативно.

Какво мислите, колеги, по въпроса?

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: С прибирането на колата може да има проблем колко е конституционен текстът, но със свалянето на номерата, според мен няма да има проблем.

БОЙКО БОРИСОВ: Като му свалиш номерата, той ще кара без номера. Моторите ги карат без номера, Дончев. Тях не ги интересува това.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: В смисъл, да не би да падне текстът после.

БОЙКО БОРИСОВ: Те и конституционните съдии имат деца и те имат семейства и те гледат какво става. Като падне текстът – да се оправят други. Аз казвам как може единствено. В момента не се ли стъпи с такъв тежък рестриктивен закон – няма оправяне. Не може МВР да ми дава справка, че от една седмица проверка три хиляди души карат без книжка! Това означава, че са триста хиляди, сигурно, които карат без книжка, щом само проверените са три хиляди или хиляда. Колко са с алкохол?

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Няма да се класифицира като конфискация.

БОЙКО БОРИСОВ: Няма конфискация, защо да е конфискация?! Прибира му я на платен паркинг държавата, защото той с това нещо иска да убива хора. Как Конституцията ни ще забранява или ще толерира някой или нещо такова? Нека да каже академик Воденичаров. Може ли да имаме Конституция, която да толерира убиването на хора, на мирни граждани?

АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ: Абсолютно сте прав и ще имате обществена подкрепа.

БОЙКО БОРИСОВ: Не обществена подкрепа на мен – на теб, на всеки може да се случи всеки миг. Нали гледате сутрин. Те се подиграват със сега действащите закони. Гледам говорителката на Полицията, излиза и казва какво не може, това така.., законът.., ще му сложат фиш.., той еди какво си. И ние дигаме ръце и викаме – той законът е такъв.

Влизате, при всички депутати отивате, при всички парламентарни групи, обяснявате и ако има против…

Христо, моля те!

ХРИСТО ИВАНОВ: Господин премиер, безусловно.

Уверен съм, че ще намерим правно-техническата форма, в която да се случи това.

БОЙКО БОРИСОВ: Това искам от вас.

ХРИСТО ИВАНОВ: Конституцията не е проблем, просто се намира решение. Ще работим, ще докладваме в максимално бързи срокове и ще задвижим точно, както Вие казвате. Трябва да е ясно, че за този тип поведение закон има и той трябва да е жесток. Има също така хора, които организират тези гонки и за които също трябва да се предвиди специфична форма на отговорност. Така че ще работим и ще докладваме.

БОЙКО БОРИСОВ: Искам в понеделник да мога да го изчета.

ХРИСТО ИВАНОВ: Добре.

БОЙКО БОРИСОВ: И духа, и мерките, които предлагате. За това помолих и Гунев и теб, юристи.

ХРИСТО ИВАНОВ: В понеделник ще го имате.

БОЙКО БОРИСОВ: Да го видите, да го огледате, защото това не може да продължава. Поне мен ме вбесява. И нощно време като засвирят гуми по кварталите и хората не могат да спят… С добро правихме, правихме – не става. След като не става – слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На Жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази.

За алкохол – след като пиеш и излизаш да караш, ти го правиш с ясното съзнание, че отиваш да трепеш хора. Толкоз! След като близките те виждат, че пиеш и те пускат, какво да направим ние?! На всяко кьоше да сложа полицай?! Всеки вика: тук да сложат легнал полицай. Като сложим легнал полицай, намаляваме средната скорост за движение в града с 15-20 километра, стават задръствания. Да дойдат да ни сложат светофар – добре, ще сложим светофар, но колкото повече светофари, толкова повече задръствания.

Каране без шофьорска книжка…

Молбата ми към Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи – подгответе такъв закон с тези ясни правила. Ако парламентът го приеме – добре. Ако излязат и кажат – ние това не го одобряваме, съвестта ми е чиста, че съм направил всичко възможно това да го прекратя.

ХРИСТО ИВАНОВ: В понеделник ще докладвам, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Това ми е молбата към вас.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
бензин    Бойко Борисов    България    закон    КАТ    коли    МВР    стрес    Съд    Темида   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.