Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Апокалипсис сега: 13 000 нахлуват в Словения

Апокалипсис сега: 13 000 нахлуват в Словения 22.10.2015

Истинско нашествие от бежанци преживя Словения, където само за денонощие влязоха близо 13 000 имигранти, предаде АФП. Словенското правителство излъчи нощни кадри, на които се вижда как хиляди нахлуват от съседна Хърватия и безконтролно тичат по улиците на първото населено място, до което стигат.

Мигрантите са били инструктирани от хърватските граничари откъде да минат през река Сутла, твърдят словенските власти. Местната полиция съобщи, че за 24 часа в страната са дошли над 12 600 мигранти, което е рекорд, надминаващ дори числеността на мигрантите в Унгария по време на пика на кризата през септември. Словения поиска от страните членки на ЕС допълнителни полицейски сили, които да помогнат при наплива от прииждащи от Хърватия мигранти.

Междувременно мигранти се биха с полицията на сръбската граница, а мъж бе намушкан при подобен инцидент на словенската граница, предаде АП. Австрийската железница пък преустанови движението близо до главния граничен пункт със Словения, за да не застрашава мигрантите, които са близо до релсите. Това бе сторено, след като австрийската полиция премахна завчера бариерите на място на събиране на мигранти край ГКПП Шпилфелд, за да снижат нарастващото напрежение заради голямото струпване на хора, което може да доведе до насилие.

Балканите настръхнаха заради нарасналия брой бежанци, след като Унгария затвори южната си граница, а Словения се опита да наложи лимит на имигрантите, които приема. В резултат на това хиляди останаха блокирани на студа, съобщи Ройтерс. След като Унгария затвори границите си със Сърбия и Хърватия, те бяха принудени да тръгнат към Западна и Северна Европа по заобиколен маршрут през Словения.

Хърватия поиска Словения да приема по 5000 имигранти дневно, но Словения заяви, че ще вземе само половината. Според словенските власти това се налага заради действията на Австрия, която е казала, че ще пропуска по максимум 1500 души. Така около 5000 имигранти прекараха нощта и бяха блокирани в транзитния лагер Чаковац в Източна Хърватия. Хиляди бежанци бяха блокирани и в Сърбия, тъй като не могат да продължат в Хърватия. Картината на сръбско-хърватската граница бе отчайваща.

Хиляди спяха в калта на ничия земя между двете държави. "Това е като голяма река от хора. Не можеш да спреш течението. Ако го направиш, ще се стигне до наводнение. Това се случва в момента", коментира говорителят на ВКБООН за Сърбия Мелита Сунич. Бежанският натиск продължава да се засилва, като по данни на ООН само за последното денонощие в Македония са влезли 10 000 мигранти. Снощи Хърватия отвори границата си със Сърбия.

Турция няма да държи вечно на своя територия бежанците, за да угоди на Европа. Това предупреди турският премиер Ахмет Давутоглу ден след визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул. В същото време Давутоглу поиска повече пари от ЕС, за да възпира имигрантите, и заяви, че веднага могат да бъдат отворени шест преговорни глави по пътя на Турция към съюза. "Турция не е концентрационен лагер и няма да държи бежанците на своя територия постоянно, за да угоди на Европа, която иска да намали притока на хора", каза Давутоглу в тв интервю.

 

Източник: standartnews.com 

Етикети
EU    закон    политика    права    свобода    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.