Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Българската енергийна борса стартира на 8 декември

Българската енергийна борса стартира на 8 декември 18.11.2015

Предстои около 5 милиона потребители на мрежата за ниско напрежение в страната да минат на свободния пазар

На 8 декември т.г. регистрираната през 2014 г. Българска независима енергийна борса, която е 100 процента собственост на БЕХ, ще проведе първата си сесия в реални участници. Количествата електричество са гарантирани от държавните производители НЕК, АЕЦ и ТЕЦ "Марица изток 2". Това съобщи днес в Стара Загора зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който участва в първата разяснителна среща по повод предстоящата либерализация на пазара на електроенергия в страната.

В момента над 60 процента от потребителите у нас разчитат на регулирания пазар, предстои вероятно до 5 години 5 милиона абонати на мрежата за ниско напрежение да излязат на свободния пазар. Прогнозата е на члена на КЕВР Евгения Харитонова, която обясни, че засега поне не се предвижда краен срок кога да стане това.

Очаква се битовите абонати да започнат да се договарят за доставка на електричество с търговците на ток след 1 април 2016 година, пак според Евгения Харитонова. Дотогава електроразпределителните дружества в страната трябва да опоределят товаровите профили на абонатите си, т.е. да разделят абонатите си по групи според киловатите, които потребяват месечно, за да бъде представена тази информация на търговците.

Смяната на търговеца няма да струва нищо на потребителя. Поддръжката на мрежата и уредите, отчитането, както и аварийните екипи, си остават задължение на разпределителните дружества.

След либерализирането на пазара на електричество КЕВР ще определя само цената за пренос по електроразпределителната мрежа. Големите потребители ще разчитат на борсата, а по-дребните и битовите ще търсят услугите за доставка на ток на лицензираните търговци на електричество. "В момента те са 148, актуалният списък може да се види на електронните страници на КЕВР и на Енергийния системен оператор", съобщи още Харитонова.

Тя предупреди, че физически лица и организации вече се опитват да се представят за търговци на ток, без да имат тези права, и посъветва хората да проверяват стриктно с кого си имат работа. "Напоследък се засили и интересът на желаещите да станат търговци на електричество, но никой от тях не отговаря положително на въпроса дали е готов да предложи услугите си и на битовите абонати", сподели тревогата си Евгения Харитонова. Комисията на енергийно и водно регулиране не само дава лицензиите на търговците на електричество, но и ще контролира типовите договори, които занапред търговците на електричество ще сключват с битовите абонати.

Очакванията са чрез свободния пазар не само да падне цената на тока, но и да се подобри услугата за неговата доставка.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
АЕЦ    България    вода    вятър    екология    енергетика    НЕК    Услуги    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.