Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Богоявление е

Богоявление е 6.01.2016

Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". От тук идва и названието на празника - Богоявление.

Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба, свещеник хвърля Светия кръст. Въпреки студа и ниските температури всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година.

Според поверието ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая с китка босилек свещеникът поръсва хората за здраве.

 Днес празнуват всички, които носят имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана.

36-годишният Горан Гънчев извади кръста от замръзналото езеро в Стара Загора. Вече 6 години той се хвърля в ледените води, но за първи път стига първи до Богоявленския кръст.

Горан е на 36 години, един от основатели на прабългарската школа по оцеляване „Бага тур". Той е и каскадьор, и филмов актьор. Горан изигра Димитър Общи във филма „Левски".

"Това е истинска зима, със замръзнало езеро. За една просперираща България трябва всички да се обединим, за да вървим напред", каза Горан. Той пожела здраве на всички, защото това е най-важното.

 Отец Емилиян изпълни ритуала и хвърли кръста в студените води. Старозагорското свещеничество извърши празничен водосвет и освети бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 - гр. Стара Загора, и 24 620 - с. Свобода.

  

 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
България    култ    култура    празници   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.