Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

БНБ обяви нулева основна лихва

БНБ обяви нулева основна лихва 2.02.2016

От 1 февруари основният лихвен процент (ОЛП) е нула, обяви БНБ. Според методологията за изчисляването му, той е средно аритметичната стойност на индекса ЛЕОНИЯ, който се определя от овърнайт сделките на междубанковия пазар.

“24 часа” установи, че след като БНБ въведе отрицателна лихва от 0,3% върху свръхрезервите на банките, ЛЕОНИЯ също падна. В момента има сделки, макар и в малки обеми, при нива от минус 0,08%. Това означава, че ако тенденцията продължи, ОЛП също може да падне до отрицателни нива. Финансисти смятат, че с реална практическа стойност е влиянието на евентуални отрицателни лихви върху пазарния индекс СОФИБОР. Причината е, че върху него се изчисляват някои кредити.

12-месеченият СОФИБОР e под 1%, 6-месечният е под 0,5%, а тримесечният под 0,2%. При овърнайт сделките от началото на 2016 г. нивата са отрицателни. Ако СОФИБОР продължи да пада, това може да намали цената на някои фирмени заеми, както и вноските по ипотечни заеми за домакинствата, смятат експерти. ОЛП влияе и върху максималния годишен процент на разходите по потребителски заеми, което означава, че те могат да спаднат, ако той стане отрицателен. И в момента има банки, които отпускат кредити, обвързани с ОЛП. Има и по-стари ипотеки, които също са сключвани при ОЛП плюс надбавка, но те не били много.

Основният лихвен процент е база и при определяне на лихвата върху стари задължения към държавата - данъци, осигуровки. Те се изчисляват по формулата 10 процентни пункта + ОЛП върху просрочената сума. Тъй като обаче в последните 3 г., ОЛП се движеше в границите от 0,05 до 0,01, а през цялата 2015 г. бе 0,01%, понижението на практика ще бъде минимално.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
банки    Бизнес    България    долари     пари    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.