Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Антиимигрантски демонстрации в Европа

Антиимигрантски демонстрации в Европа 6.02.2016

Хиляди граждани се включиха в демонстрация против имигрантите в източния германски град Дрезден по призива на ислямофобското движение ПЕГИДА, предадоха ДПА и Франс прес.

По-рано полицията заяви, че очаква около 15 000 души да участват в тази демонстрация и около 10 000 контрадемонстранти. Засега не са оповестени данни за действителния брой на участниците.Някои демонстранти носеха руски знамена и транспаранти с надписи като "Мир с Русия" и "Спрете войната срещу Сирия", отбелязва Асошиейтед прес.Няма информация за сблъсъци.Участници в шествието скандираха "Меркел трябва да си върви" заради решението на канцлерката Ангела Меркел да допусне над 1 милион мигранти в страната миналата година.

ПЕГИДА (Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада) обяви 6 февруари за ден на международни шествия срещу мюсюлманите и мигрантите.Във френския град Кале се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите, след като властите забраниха провеждането на демонстрацията.Протестите започнаха от Канбера, където 400 души преминаха в шествие до сградата на парламента в австралийската столица, скандирайки ислямофобски лозунги като "Обичаме бекон" и "Кой по дяволите е Аллах?"В Прага на подобна проява станаха сблъсъци между демонстранти и контрадемонстранти. Неколкостотин полицаи бяха пратени да разтърват двата лагера, които се замерваха с бутилки и фойерверки.В чешката столица антиислямските демонстранти бяха около 1500 души с табели с надписи като "Не на имиграцията - спрете Меркелизацията".

"Ислямът не е религия, а фашистка идеология", заяви един демонстрант.

Според ТАСС в чешката столица са демонстрирали 3000 души срещу миграционната политика на ЕС. Оратори отправяха предупреждения за опасност от "ислямизация на Европа" и настояваха чешките власти незабавно да предприемат строги мерки срещу незаконните мигранти. Някои от по-радикално настроените демонстранти скандираха "Чехия за чехите!", "Мигрантите вън!" и "Европа без ЕС!"

Контрадемонстрантите в Прага бяха около 400 души. "Искаме да се борим срещу растящата ксенофобия в чешкото общество", каза един от тях.
Други носеха табели с надписи като "Омразата не решава проблеми" и "Добре дошли, бежанци".

Антиимигрантски демонстрации по призива на ПЕГИДА се състояха също във Варшава, Талин, Братислава, Дъблин и Бирмингам.

В Чехия ще се проведе извънредна среща за бежанците, на която ще се обсъди затягането на контрола по границите на България и Македония. 

"На 15 февруари Чехия ще бъде домакин на извънредна среща на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша, бел.ред.), на която ще се разглеждат решенията за бежанката криза", съобщи в Twitter чешкият премиер Бохуслав Соботка

Лидерите на четирите страни ще обсъдят по-добрата защита на Шенгенското пространство и ще разгледат евентуалното създаване на "резервна" граница в България и Македония. 

Три дни по-късно ще се проведе среща на върха на ЕС, посветена на миграцията.

Вчера Соботка предупреди, че ако не влезе в действие споразумението за контрол на границата между Гърция и Турция, страните от Вишеградската група ще се фокусират върху други държави - България и Македония, където ще участват лично за увеличаването на сигурността на границите. 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
закон    политика    права    протести    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.