Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Папата и руският патриарх: Нека всички се молим да няма нова световна война

Папата и руският патриарх: Нека всички се молим да няма нова световна война 14.02.2016

Обща декларация призова за християнско единство

 

Папа Франциск и руският патриарх Кирил призоваха за възстановяване на християнското единство при историческия си разговор на международното летище в кубинската столица Хавана в петък, предадоха световните агенции.

Това е първа среща между глава на римокатолическата църква и глава на руската провославна църква от времето на разкола между източното и западното християнство през XI в.

Всички международни наблюдатели възлагаха на нея надеждата тя да стане решителна крачка напред в подобряването на отношенията между двете християнски църкви. Това е първата подобна среща от схизмата между западното и източното християнство преди повече от 1000 години, отбелязва АФП.

Двамата висши духовници се прегърнаха и целунаха три пъти в началото на разговорите. “Най-после”, изрече папата. “Щастлив съм да ви преветствам, скъпи братко”, каза руският патриарх. На пресконференция след срещата Кирил определи дискусията като “открита”, а Франциск я описа като “много искрена”.

“Надяваме се нашата среща да допринесе за това единство, пожелано от Бог”, се посочва в съвместната декларация.

В нея папата и патриархът призоваха света да защити от преследване християните, посочвайки, че “в много страни от Близкия изток и Северна Африка

цели семейства, села и градове са напълно изтребени

Черквите им са варварски опустошавани и разграбвани, свещената им утвар - поругана, паметниците - разрушени."

В съвместното си заявление двамата църковни ръководители призоваха всички вярващи да не допуснат нова световна война. “Обръщаме се към всички страни, които може да се окажат въвлечени в конфликти, с горещ призив да проявят добра воля и да седнат на масата на преговорите”, е посочено в декларацията. 

“Необходимо е международната общност да положи всички усилия, за да сложи край на тероризма чрез съвместни и координирани действия”, се казва в документа. Той зове всички християни и вярващи да отправят молитва към Бога, така че “той да запази своето творение от разрушение и да не допусне нова световна война”.

Сред групата ватикански официални лица и представители на сигурността, облечени в черно, папата бе единствената фигура в бяло, когато слезе на международното летище в Хавана за дългоочакваната дискусия с представителя на източното православие.

Руският патриарх Кирил бе пристагнал по-рано, тъй като е на официална визита в Куба. Мястото на срещата е плод на компромис - Куба е католическа, но в същото време все още е в руската сфера на влияние, посочва Би Би Си.

Още щом се видяха, папата и патриарх Кирил се хванаха за раменете и си размениха широки усмивки. След това седнаха да говорят почти толкова делово като бизнесмени, отбелязват агенциите. Руската държавна телевизия

описа разговорите като “срещата на хилядолетието”

Патриарх Кирил е начело на Руската православна църква от февруари 2009 г., а папата седна на престола във Ватикана през март 2013 г. Римокатолическата църква има над 1 млрд. последователи по света, а членовете на Руската православна църква са около 165 млн.

Според наблюдатели въпреки историческата си символика, разговорите няма да доведат до бързо сближаване на двете църкви. Отговарящият за външната политика на Руската патриаршия - митрополит Иларион, посочи, че между тях остават сериозни различия. Добрата воля обаче е налице. 

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
култ    политика    свобода    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.