Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

КЗК доказали картел за горива

КЗК доказали картел за горива 26.02.2016

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики (картелни споразумения) срещу 7 компании за производство и продажба на течни горива у нас. Това съобщи антимонополният орган на официалния си сайт. Разследването ще бъде срещу компаниите 

"Шел България",

 "Ромпетрол България", 

"Еко България",

 "ОМВ България", 

"Петрол",

 "НИС Петрол" (която стопанисва бензиностанциите на "Газпром") и 

"Лукойл България". 

Те ще бъдат обследвани по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (за предварително договаряне на общи условия за продажби в ущърб на потребителите) и по чл. 101 от Договора за функциониране на ЕС. Отделно срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнато производство за злоупотреба с господстващо положение (по чл. 21 от ЗЗК), става ясно от съобщението на КЗК.

Двете производства са резултат от изготвения от КЗК секторен анализ на пазара на горива. Проверката на пазара започна в средата на 2015 г. Анализирани са цените на горивата от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2015 г. При анализа КЗК е установила, че през тези три години и половина има периоди, в които цените на дребно не се влияят от тези на едро и от цената на производителя.

Забелязва се идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от седемте компании, пише в съобщението на КЗК. Тази идентичност се отличава с "продължително задържане на цената на дребно на високи нива и липсата на навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което би могло да е в резултат на антиконкурентни практики - картелни споразумения", се казва в решението.

Конкретно за "Лукойл Нефтохим Бургас" секторното проучване показва, че цената на горивата за българския пазар е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия. Цените следва да отчитат динамичните промени в търсенето и предлагането, като по този начин се формира равновесна пазарна цена, коментират от КЗК. Пренебрегването на тази функция води до изкривяване на пазарната среда, категорични са антимонополистите. Това може да означава, че върху определянето на производствените цени на петролните продукти в България могат да влияят и непазарни фактори, чрез които "Лукойл Нефтохим Бургас" да извлече допълнителни икономически ползи предвид специалното му положение на изявен лидер на пазара на производство и внос на горива, пише в секторния анализ на КЗК за пазара на горива.

На всички, които са поискали разрешения за откриване на данъчни складове, им е издадено, посочи още министър Горанов по повод препоръката на КЗК да бъдат намалени административните и финансови пречки пред откриването на складовете. У нас има над 400 данъчни склада, посочи Горанов. Друг е въпросът, че сред приватизацията на „Нефтохим" огромно количество активи, изграждани като единен обект, попаднаха в едно търговско дружество, но не виждам начин това да бъде променено, обясни финансовият министър и се позова на Конституцията, според която частната собственост е неприкосновена. Анализираме какво допълнително бихме могли да направим, за да облекчим вноса на горива, каза Горанов, но допълни, че според него "и сега не съществуват пречки". Доста големи количества горива се реализират от внос у нас, посочи Горанов. Думите му се потвърждават и от данните на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), според които 40% от горивата са внос.

"ЛУКОЙЛ" държи 80% от

данъчните складове

Големият проблем на пазара на горива е собствеността на данъчните складове. Това коментира в ефира на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Около 80% от тях са собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас" и това е причината КЗК да започне процедура за злоупотреба с господстващо положение, посочи Иванов. В Европа няма регулирани цени на горивата, защото се приема, че на тзи пазари няма монопол, каза Иванов. Това е и причината цените на бензините и дизела у нас да не са обект на регулиране от КЕВР, обясни той.

 

 

Източник: standartnews.com 

Етикети
Бизнес    България    закон    коли    политика    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.