Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Борисов: През април започваме да дупчим и да добиваме нефт и газ

Борисов: През април започваме да дупчим и да добиваме нефт и газ 26.03.2016

"Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше и е богатство".

Това каза министър-председателят и Бойко Борисов на форум на ГЕРБ, който се провежда в Стара Загора.

„Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух", „Терес" и „Силистар".

На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние - 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент", подчерта Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че да се поправят допуснати грешки е достойнство, а не слабост:

„Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че са за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения", каза още Борисов.

Министерството на енергетиката подписа с "Шел" договор за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Силистар" в дълбоко Черно море. Договорът е на стойност 18.6 млн. евро. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бонусът за държавата ще бъде 4.9 милиона евро. Срокът на договора е 5 години с възможност за удължаване два пъти по две години.

През есента на миналата година енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В." е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Силистар".

Шел ще проучва за нефт и газ в блок „Силистар" в Черно море

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

„Роял Дъч Шел плс" - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.", от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.

Източник: dariknews.bg  

 

Етикети
бензин    България    Газ    коли    политика    Услуги    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.