Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Муравей Радев: Офшорките насърчават криминалните дейности и политическата корупция

Муравей Радев: Офшорките насърчават криминалните дейности и политическата корупция 7.04.2016

"Скандали като този с „Панамските документи” не са нещо ново. Този обаче е огромен като мащаб", каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият финансов министър Муравей Радев. Той изрази надежда, че ситуацията ще принуди правителствата на някои бели държави да вземат сериозни мерки срещу това явление.

"Дейността на тези офшорни фирми е законна. Те са регистрирани в някаква местност или държава, която има почти нулево данъчно облагане и много лесен режим за влизане и излизане", обясни Радев.

"Много ниското данъчно облагане в тези офшорни зони ги прави много конкурентоспособни на световния пазар. В този смисъл те изкривяват икономическото развитие на белите фирми в белия свят, за което правителствата би трябвало да вземат мерки", коментира още бившият финансов министър.

"Бизнесменът Петър Манджуков, който се оказа, че също е притежава офшорна фирма, казва, че тази фирма не е работила никога и, ако той не е внасял там мръсни пари, няма причини да се срамува", каза още Муравей Радев. "Ако обаче произходът на капитала, който е вкаран там, не е чист, тогава има основания да се притеснява.
В България има закон, който действа повече от две години и чрез който много силно се ограничава действието на офшорните фирми. Той забранява на подобни фирми да извършват около 30 дейности", припомни Радев:

„Да притежават банки, застрахователни дружества, да участват в публичните, държавните поръчки, да участват в приватизацията и др.”.

Според него обаче законът трябва да се допълни.

"Офшорките създават нелоялна конкуренция с белия бизнес. Най-страшното е, че създават стимул и желание във висши политици и в криминални субекти да заделят пари по криминален път или по пътя на политическата корупция, знаейки че там имат сигурно убежище. Става дума за много трилиони долари в световен мащаб”, каза още Муравей Радев.

Във връзка с реформите у нас, Муравей Радев заяви, че в този парламент всяка истинска реформа е осъдена.

"Парламентът не е избран, за да прави реформи, а за да пази статуквото. Ние си го избрахме и ние сме си виновни. Българските избиратели пратиха в парламента хора, които не желаят да правят реформи".

Той коментира и реформата в здравеопазването.

"4 млрд лв. отиват в здравеопазването, още толкова от събраните от хората пари, които си доплащат - това е един огромен ресурс, който потъва и няма резултат. Всички действия в посока на по-висока ефективност на тези разходи, на облекчаване на пациента, на облекчаване работата на лекаря трябва да бъдат приветствани. Ние виждаме как неистово се съпротивлява първо гилдията, след това синдикатите, след това НС, как да стане тази реформа", пита Муравей Радев.

До 6 месеца Европейската комисия ще подготви пълен списък с офшорните страни

 

В него ще присъстват държави, които не предоставят обмен на данъчна информация.

"До шест месеца Европейската комисия ще подготви пълен списък с офшорните страни, които не предоставят международна прозрачност и обмен на данъчна информация", обяви европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, коментирайки скандала с изтичането на информация за финансови измами, известна като „Панамските документи”, предаде Нова телевизия.

"Този списък ще позволи на проблемните страни да се окаже мощен политически външен натиск. Обръщаме се към общността с призив да съдейства за изготвянето на този списък. Той трябва да се основава на единните критерии на ЕС”, заяви еврокомисарят Московиси.

„След „Панамските документи” виждаме необходимостта да се действа бързо и решително”, каза още той, като добави, че Панама не си сътрудничи с ЕС за обмен на финансова информация, но ЕК „настоятелно призовава страната да сътрудничи в борбата с укриването на данъци".

 

Източник: 24chasa.bg 

 

 

Етикети
Бизнес    България    долари     закон    корупция    пари    Пирамида    политика   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.