Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Борисов пусна видео на живо от сондажния кораб Noble Globetrotter II

Борисов пусна видео на живо от сондажния кораб Noble Globetrotter II 19.04.2016

Премиерът Бойко Борисов пусна видео на живо порта в Бургас, където е корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши първият проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“ в дълбоко Черно море.

 Управителят на Тотал за България Кзавие Фожрас представи сондажния кораб Noble Globetrotter II и проекта за търсене и проучване в блок „Хан Аспарух“.

 

„Корабът е на три години. Той може да бъде позициониран прецизно на едно място. На борда могат да се качат 180 души. Може да сондира през 3 хил. метра воден стълб.“
Плавателният съд е собственост на американската компания Noble Drilling Holding LLC и е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. Регистриран е в Либерия.

На събитието освен Борисов присъстват вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

След 4 месеца ще има резултат от сондажите за нефт и природен газ в Черно море. 

Предварителните разчети показват, че блок "Хан Аспарух" има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен газ.

Очакването е, ако всичко е наред, да добиваме газ около 2024 година.

"Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост. Днес представяме първия сондажен кораб, който ще работи в територията на дълбоко Черно море у нас. Корабът Noblе Globetrotter II е от последно поколение, предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност. Компанията вече заплати бонус в размер на 80 млн. лева. в държавния бюджет, до края на 2015 г. е инвестирала близо 184 млн. лева. и заплаща ежегодно „такса площ“ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева. Данните от сеизмичните изследвания са обнадеждаващи и ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година ще имаме реални резултати от първия търсещ сондаж. С местния добив, доставки от Южния газов коридор, от терминала за втечнен природен газ от Александропулис, от Русия – България ще има достъп до повече от три различни източника на природен газ, каквито са и препоръките на ЕК. А битовите и индустриалните потребители у нас ще получават енергийния ресурс на цена с 30-35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос", написа Борисов във фейсбук.

Вижте видеото ТУК

 

Източник: 24chasa.bg 

 

Етикети
Бойко Борисов    България    вода    вятър    Газ    екология    енергетика    политика    Услуги    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.