Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Приеха електронното гласуване. Ще можем да променяме неограничено избора си

Приеха електронното гласуване. Ще можем да променяме неограничено избора си 28.04.2016

Това скрепи връзката ГЕРБ-РБ, отчетоха коалиционните партньори.

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Народното събрание току-що прие възможността българите да гласуват дистанционно електронно, като одобри окончателно преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс.

Най-важното - избирателят ще има право да променя вота си, като се зачита само последният подаден от него, реши мнозинството в парламента в лицето на ГЕРБ и РБ. Формулировката направи реформаторът Петър Славов. Но цялата група на ГЕРБ бе като юмрук за възможността избирателят да има възможност да променя неограничен брой пъти вота си, което е защита от повлияване от страна на работодател или друг субект, с който той е в отношения на зависимост.

При това ще се зачита само последният подаден по време глас преди приключването на срока, на принципа един човек - един глас.

Това скрепи изключително коалиционната връзка на ГЕРБ и РБ, отчетоха депутати и от двете парламентарни групи.

До 1 януари 2018 г. Централната избирателна комисия ще проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати, за да проиграе всякакви възможни технически гафове.

Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, се регистрират на интернет страницата и посочват електронен адрес за контакт. Всеки, който е гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно.

Разходите за произвеждането на дистанционното електронно гласуване са за сметка на държавния бюджет.

Централната избирателна комисия приема правила за произвеждането на дистанционното електронно гласуване, както и за обобщаването на резултатите от него не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Правилата се публикуват на интернет страницата на комисията.

Системата ще осигурява възможност за подаване на гласа за не повече от 5 минути; ще гарантира, че всеки избирател подава само един глас и че всеки глас се съхранява и преброява само един път; ще бъде сертифицирана по най-висок ISO стандарт за качество и устойчивост на използвания софтуер и хардуер; ще осигурява максимална надеждност срещу външни смущения и неразрешен достъп, включително срещу хакерски атаки; гарантира, че връзката между терминала на избирателя и сървърните компоненти се извършва по начин, който не позволява на трети страни да променят или получат достъп до обменяната информация; позволява на избирателите да проверяват дали гласът им е отчетен правилно, без това да разкрива тайната на вота; позволява независимо преброяване на гласовете; предоставя възможност на избирателя да сигнализира по неявен начин за посегателство срещу избирателните му права и за неотчитане на гласа му в тези случаи; отговаря на изискванията за мрежова и информационна сигурност, определени в наредбата по Закона за електронното управление;

При дистанционното електронно гласуване избирателят прави своя избор чрез обща бюлетина върху визуален, аудио или тактилен терминал, на която отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина, като предоставя възможност избирателят да не гласува за нито една партия,коалиция или кандидат.

Не по-късно от 18 дни от датата на насрочване на изборите Централната избирателна комисия открива интернет страница за регистрация за дистанционно електронно гласуване, както и за предоставяне на информация във връзка с това гласуване. Интернет страницата съдържа информация за необходимите действия при дистанционното електронно гласуване. Интернет страницата предлага еднаква по обем и качество информация за регистрираните в изборите партии, коалиции или кандидати. Интернет страницата предоставя достъп до приложение, позволяващо дистанционното електронно гласуване в период с продължителност 96 часа, който изтича в 24.00 часа на деня, предхождащ с 3 дни изборния ден на територията на страната.

Избирател, който желае да гласува дистанционно по електронен път, се регистрира през интернет страницата не по-късно от два дни, преди да упражни правото си на глас.

Данните от дистанционното електронно гласуване за партии, коалиции и кандидати не се оповестяват до края на изборния ден.

Избирателят има право да провери дали гласът му е приет и преброен правилно от системата, без това да разкрива тайната на вота.

В случай, че експериментално дистанционно електронно гласуване е проведено успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при провеждането му, на евроизборите през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите.

На яростна атака от левицата устоя мнозинството.

"Това действие (промяната на кодекса) се прави основно за приемането на електронно гласуване", центрира дебата председателят Цецка Цачева преди гласуването и по повод атаките на лидера на БСП Михаил Миков и съпартиеца му Филип Попов, който се притесни, че депутатите ще одобрят електронно гласуване, което щяло да е "незащитена скъпа електронна игра". Шефката на Народното събрание призна, че всяка новост крие риск, но той трябва да се поеме: "Ако не са били първите първобитни хора да си покажат ръката извън пещерата, без да се притесняват дали навън вали, трещи или нещо ще им отхапе ръката, къде щяхме да сме днес?"

 

Цачева получи аплодисменти от пленарната зала.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    закон    избори    Интернет    политика   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.