Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Христос Възкресе!

Христос Възкресе! 1.05.2016

Христо Възкресе! Пасха, Възкресение Христово или Великден дойде. Църквата ни празнува възкресението на Христос - основата на християнската вяра.

 Да почете най-големия църковен празник в храм-паметника "Св. Александър Невски" сред хилядите вярващи преди полунощ в събота срещу неделя беше и президентът Росен Плевнелиев.

 Службата започна преди полунощ на Велика събота с т.нар. морска вълна, която описва чудото при Мойсей, пред когото морето се разтворило, и с покайния 50-и псалом, в който се пее

 "Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост,

 и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

 Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях..."

 Благодатният огън бе внесен и точно в полунощ свещениците обявиха "Христос Възкресе" и започна едночасовата утринна. На нея се извърши христосването, при което народът взема благословение от патриарха.

 Над 2 часа продължи после Златоустовата света литургия. Голяма част от песнопенията на Великден се заменят с "Христос Воскресе", защото това е най-важното за християните - вярата, че Христос ни възкресява от греха чрез своето причастие, т.е. неговото възкресение е и наше.

 В неделя от 11 часа Негово светейшество отслужи и Второто възкресение в митрополитския катедрален храм "Света Неделя". На него се чете еванглски текст за Христовото възкресение на различни езици, колкото е броят на свещениците в храма.

 След черковнославянското четене от патриарх Неофит евангелието се чу на български, гръцки, руски, румънски, английски, немски, френски и на еврейски. Четенето идва да покаже разпространението на словото Божие и проповядването му на всички народи.

 С Христос Воскресе се поздравява 40 дни до празника Възнесение Христово.

 

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    култ   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.