Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Норвегия се кани да забрани бензиновите и дизелови коли

Норвегия се кани да забрани бензиновите и дизелови коли 12.06.2016

Четири политически партии в Норвегия обсъждат законопроект, който забранява продажбите на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, считано от 2025 г., съобщи Dagens Næringsliv Electrek.

Не са тайна плановете на скандинавската страна да приведе целия си автопарк към екологично чисти автомобили. В момента Норвегия е лидер в продажбите на електромобили и хибриди като процент от общия брой продавани коли. Като цяло, еко-колите съставляват една четвърт от автопарка на страната.

Все още не е взето окончателно решение за забрана на продажбите на бензинови и дизелови коли. Но ако бъде приет подготвяният закон, Норвергия ще стане първата страна в света, която на законодателно ниво въвежда подобна радикална мярка спрямо автомобилния транспорт.

В същото време Норвегия е един от най-големите износители на нефт в света. В скандинавската страна живеят около 5 милиона души, а студеният климат там не пречи на хората да преминават масово към използване на електромобили.

Норвегия възприема бързо електромобилите и хибридните модели. Всяка трета продадена кола в страната през първото тримесечие на 2015 г. е била или хибрид, или електромобил, сочи проучване на IHS Automotive.

За втора поредна година Норвегия оглавява класацията на страните, жителите на които активно преминават от обикновени автомобили към хибриди и електрически коли. Голямата популярност на тези коли в скандинавската държава се обяснява с отсъствието на вносни мита.

Най-популярният електромобил сред норвежците е Volkswagen e-Golf. През последните 12 месеца продажбите на нови хибриди и електромобили са нараснали с 40%, сочи още статистиката.

В световен мащаб лидер по продажби на хибриди и електромобили за първото тримесечие са САЩ. Американците са купили 14,8 хиляди подобни коли през разглеждания период.

Най-популярен в САЩ е моделът Tesla Model S, следван от Nissan Leaf. Делът на новите електромобили и хибриди обаче остава малък – под 1% от всички продаден коли през първото тримесечие.

 

http://technews.bg/

Етикети
бензин    вода    водород    вятър    екология    електроника    енергетика    коли   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.