Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Окончателно: Газът поевтинява с 9,97% от юли

Окончателно: Газът поевтинява с 9,97% от юли 29.06.2016

Природният газ поевтинява с 9,97% от 1 юли. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Заради по-ниската цена на синьото гориво от началото на следващия месец ще поевтинеят парното и топлата вода. Очаква се средното намаление при техните цени да бъде 4,5%, предаде БНТ.

На заседанието си днес Комисията за първи път определи и цени за виртуален пренос на природен газ от Гърция. Очаква се търговията да започне от началото на юли. Цените за този вид пренос ще са с 50% по-ниски от обичайните почти 20 лева за 1000 куб. метра, които взима в момента "Булгартрансгаз".

От началото на следващия месец цената на синьото гориво без ДДС и акциз ще бъде 281,08 на 1000 кубически метра и 30.21 лв. за MWh.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране:
Най-после 7 години след като България беше лишена от природен газ през януари 2009 г. за първи път се дава възможност да имаме внос на природен газ отдруго направление и от друг доставчик, а това през връзката през Кулата Сидерокастро. Български потребители, обикновено индустриални или търговци на природен газ могат да закупуват природен газ на гръцка територия, вероятно от терминала за регазификация в Ревитуса. Този газ ще остане за ползвателите в Гърция, а в същото време същата част от природния газ от Газпром Експорт за Гърция остава на българска територия.

"Русия има готовност да осигури строителството и доставките на газ по „Южен поток“, ако България и Европейският съюз потвърдят интереса си към проекта". Това заяви руският енергиен министър Александър Новак в интервю за телевизионния канал "Россия-24", съобщи Интерфакс.

Премиерът Бойко Борисов заяви: „Ние винаги сме твърдяли, че България може да работи по големи енергийни проекти свързани с Русия, но по европейски правила. Видяхте как опити на предишни правителства в обратното бяха тежко санкционирани. Не можем да допуснем процедура за собствеността на тръбите и компесаторните станции. Искам Европейската Комисия и Европейският съюз да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект? Дали Гърция и Турция, бидейки в Турски поток, ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не се обиколи Украйна? Това ще им го напишем и писмено, за да може да се спрат спекулациите и опонентите ни да спрат да ни атакуват. Така както сме лоялен член на НАТО, искам и ЕС и Комисията да знаят какви пари трябва да заплати България. Не може това да е само български проблем-когато се спира да е общ, а когато се плаща да е само български“.

 

Източник: 24chasa.bg 

Етикети
България    Газ    екология    енергетика    политика    Услуги    цени   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.