Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Заради далавери на брокер англичанин заряза 5 къщи в Търън, Долие и край Мадан

Заради далавери на брокер англичанин заряза 5 къщи в Търън, Долие и край Мадан 4.07.2016

-  Миналата година измамникът получи 3 г. условна присъда и среща с пробационен служител

- Греъм Блик погребал кучето си със заря, спасило го при инцидент на стадиона, където гледал “Манчестър Юнайтед”

 

Aнгличанинът Греъм Блик, който живя 8 г. в смолянското с. Търън, заряза имотите си и от близо 2 г. не се е появявал.

“Писна му да бъде лъган и да не може да осъществи това, което бе замислил”, казват в Търън.

Блик, който е роден в Лийдс, Западен Йоркшир, притежава къщи в Търън, Долие и край Мадан.

Четирите му къщи в с. Долие, където живее един-единствен жител, вече са започнали да се рушат. Местните се изселили, тъй като Долие е високо в планината, пътят до него е черен и не се поддържа, няма водопровод.

Долие е на границата между землищата на общините Смолян, Мадан и Баните. Хората наоколо се радваха на англичанина и се надяваха, че той ще спаси от заличаване от картата на страната едно изчезващо село.

Британецът купил старите къщи и почти всички ги е реставрирал

в традиционен родопски стил. Самият той живеел в махала Равнище на с. Търън, което е на 5-6 км по-надолу от Долие. Блик, който е инвалид и пенсионер, представлява сина си, известен адвокат с кантори в Лондон, Ню Йорк и Дубай.

Синът - Джейсън Блик, регистрирал фирма, след като видял и харесал къщите в интернет. Всички сделки са водени от смолянски брокер. Джейсън влага 200 000 евро в имоти в Долие и в Търън. Семейството изкупува къщите, за да ги реновира с намерението да ги продадат на свои сънародници. Чужденецът е построил голям водоем над къщите, откъдето ги е снабдил с вода.

“В резервоара за вода е вложил поне 30 000 лв.”, казва кметът на близкото до Долие с. Требище Севди Сираков. Пътят до къщите на англичанина е обрасъл в бурени. Той сам прокарал черния път, който сега е компрометиран.

Една от терасите, издадени като еркери на къщите, дървени и в родопски стил, се е счупила. Местни строители казват, че причината е в това, че дървото не е обработено, а само боядисано за фасон.

“Още когато ги приключваше, стана ясно, че Блик е станал жертва на роден брокер и затова не може да търгува с имотите си.

Бе отзивчив и приятен човек, доверяваше твърде много

Едва като разбра, че е измамен, потърси съдействие в кметството”, обясни кметът на Търън Явор Говедаров.

Според него Блик просто ще има да взема пари от брокера, понеже има и други присъди за имоти.

“Жалко е, че заради такива хора страда имиджът на страната в Англия”, добавя кметът.

Греъм Блик разбрал, че има фалшив нотариален акт, след като пратил работници да почистят от издънки на дървета един от ъглите на имота, купен от брокера.

Тогава той се появил и разпоредил да не режат пъновете, защото всъщност имотът бил негов. Същия ден смолянският бизнесмен повикал комисия от институциите в Мадан да провери на място, че имотът е негов.

Англичанинът разбира, че имотът не е вписан в регистрите на общината на негово име, а истинският нотариален акт за парцела е на името на брокера.

На фалшивия нотариален акт е имитиран подписът на нотариус, както и печатът му. Брокерът бе признат за виновен и че е потвърдил неистина в официален банков документ. При прехвърляне на 60 000 евро по друга сметка в попълнената от него декларация записал в раздел “Произход на средствата” - лични.

Това е

криминален

човек. Дал съм

му 320 000 евро,

заявява Греъм Блик. Чужденците осъдили брокера. Съдът му даде 3 г. условна присъда за измама. Блик усетил, че брокерът не е коректен, още при настаняването си в Търън. Чужденецът влязъл в банята да се изкъпе. След като пуснал водата, бойлерът паднал и едва не бил затиснат или ударен от тока.

Нескопосният ремонт на дома му бил извършен от брокера.

“Хващаше пишман майстори за по 20 лв. надница и всичките му ремонти са калпави. Лъжеше и отбиваше номер с ремонтите, без да мисли за последствията”, казва Веселин Кейванов, който за кратко работел към брокера, но се отказал, като се ориентирал какъв е нравът на работодателя му.

Със сходен прийом брокерът измамил и Захари Паунов, който вече е покойник. Известният филмов продуцент купил от брокера купчина камъни вместо къща срещу 48 400 лв.

Наред със сумата, платена за къщата, Захари Паунов броил още няколко хиляди за основен ремонт. До строителни дейности така и не се стигнало, защото, когато започнал да ремонтира постройката и решил да очертае границите на имота, разбрал, че е собственик на съседния парцел, в който имало само камъни.

Миналата година брокерът получи 3 г. условно и среща с пробационен служител.

Кроткият англичанин, който не можа да се пребори с нашата действителност и да си върне онова, за което е платил, живеел сам в къщата в Търън.

Известно време с него била вдовица от селото. Там също претърпял неудачи. Изгората му го изоставила, след като се възползвала от парите му.

Греъм изуми местните, като погреба кучето си със заря и почести. Немската овчарка Стела, която довел от Англия и е била винаги с него, умряла от старост. Местните авджии изчисляват, че овчарката изкарала пределна възраст за куче, равняваща се на 77 човешки години.

Блик държал изключително много на четириногото, тъй като преди години му спасило живота при инцидент на стадиона, където гледал любимия си “Манчестър Юнайтед”.

По време на мач се срутил навес на стадиона и затиснал много хора. Кучето му било вързано извън стадиона и полицаите го пуснали да си търси стопанина.

Стела посочила на спасителите къде е стопанинът ѝ под отломките

Блик изкопал гроб и поставил плоча на Стела на гроба ѝ в Търън.

“Отдолу ѝ беше постлал халище, а отгоре я зави с родопско одеяло - досущ като човек”, разказват в селото.

“Греъм ни канеше вкъщи на всеки важен мач на “Манчестър Юнайтед”. Пускаше огромния си телевизор и ни черпеше с уиски”, разказват негови съседи.

 

Източник: 24chasa.bg 

Валентин Хаджиев

 

Етикети
България    закон    измами    Криминално    политика    Съд    Темида   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.