Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Гълъбин Боевски и близки на Брендо свидетели срещу бившия депутат от ДПС Щерьо Щерев

Гълъбин Боевски и близки на Брендо свидетели срещу бившия депутат от ДПС Щерьо Щерев 15.07.2016

7 млн. лв. превел бизнесменът по сметки в чужбина, отказал споразумение с прокуратурата през февруари

Олимпийският шампион по щанги Гълъбин Боевски, подсъдимият за източване на ДДС пловдивски бизнесмен Сотир Янков-Дон Портокал, съпругата на “кокаиновия крал” Матей Боев -Милена, роднини на депутати, крупни бизнесмени и банкери. Всички тези хора са част от 80-те свидетели, които ще дават показания по делото срещу бившия депутат от ДПС Щерьо Щерев.

Той и съучастникът му Веселин Пириндев ще отговарят пред Темида по обвинение, че са превели в чужбина 7 млн. лв. с фалшиви документи.

Повечето от свидетелите са бизнесмени. Открити са преводни нареждания от техни фирми към дружествата на Щерьо Щерев “Орбул”, “Булрааг”, “Ор Ен Дюш Интернешънъл” и "БГТП-ОР". Всички до един обаче отричат да са имали търговски отношения с тях и да са изпращали пари на Щерев. След това тези пари са превеждани по сметки на чужди фирми в Китай, Япония, САЩ, Холандия, Виетнам и други екзотични дестинации.

Бизнесменът Щерьо Щерев е бивш депутат от ДПС в периода май 2013 - август 2014 г. Той беше и шеф на партийната структура в София (виж карето по-долу). Месец след като се закле в Народното събрание, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му заради разследването.

В началото на 2007 г. шефове от “Търговска банка Д" (бивша "Демирбанк") сигнализират в службите за сигурност за съмнителни преводи, които фирми на Щерьо Щерев изпращат по сметки в чужбина. Започва разработка на ГДБОП по случая. Оказва се, че фирмите на Щерев правят преводите от октомври 2005 г.

На 5 март 2008 г. Щерьо Щерев е задържан с два куфара с пари

в един от клоновете на банката. Сумите е трябвало да се внесат и преведат в чужбина. Заедно с него са задържани още 5-има души - пълномощникът му Веселин Пириндев, банковата служителка Милена Стоянова и собствениците на обменни бюра Илиян Петров и Антон Ангелов, чрез които се превалутирали сумите, преди да се внесат в банката по сметките на дружествата на Щерев. Последните трима ще бъдат само свидетели по делото срещу бившия депутат. Обвиненията им са свалени, защото според прокуратурата не са извършили престъпления. 

6 месеца Щерев е в следствения арест. След това променят мярката му за неотклонение в “домашен арест”.

Разследването продължава 8 г.

През юни 2013 г. е спряно заради имунитета му и продължено, след като се отказва от него.

250 тома е делото срещу Щерев. Прокуратурата го е приключила още през февруари т.г. Тогава било подготвено споразумение между Щерев и прокуратурата, но съдът не го одобрява.

“Да, Софийският градски съд не одобри споразумението. Г-н Щерев трябваше да бъде глобен с огромна сума - близо 1 млн. лв.

той категорично отказа, защото парите са на други хора, не са негови. При разследването прокуратурата така и не пожела да провери кой е изпращачът на тези средства”, казва адвокатът на бившия депутат Нестор Несторов пред “24 часа”. Разказва, че много бизнесмени, които са си купували от чужбина яхти, автомобили и други придобивки, са търсили Щерев да преведе парите на продавачите в чужбина. Според Несторов интересно ще бъде дали свидетелите ще познаят преводите си към фирмите на Щерев, когато тръгне делото. В досъдебното производство всички отричали това.

Гълъбин Боевски и Милена Боева са едни от свидетелите, които ще бъдат разпитани. До април 2008 г. двамата са съдружници в “М-Юнайт”, която се занивама с внос на хранителни добавки. През ноември 2011 г. олимпийският шампион по щанги беше арестуван в Бразилия с куфар, пълен с кокаин. Осъдиха го, но се прибра в България предсрочно.

Боева е съпруга на Матей Боев, задържан през 2012 г. в международната операция “Кокаинови крале”. Боев е в италиански затвор с присъда за трафик на дрога от Южна Америка към Европа. Сочен е за дясна ръка на Евелин Банев-Брендо,

който е обвинен като финансист и организатор на канала, но присъдата му от 20 г. затвор все още не е влязла в сила.

“М-Юнайт” е една от фирмите, която е превеждала пари на дружествата на Щерев, а след това средствата са превеждани по сметки на чужди фирми. Бившите съдружници Боевски и Боева са разпитвани, но са отричали да имат търговски отношения с фирмите на Щерев и да са им превеждали пари. Представили са фактури и извлечения от сметките си в друга банка.

След ареста на Боевски в Бразилия Боева свиква общо събрание на “М-Юнайт” и го изключва като съдружник. Между двамата имаше съдебни спорове за дружеството и за имоти. Опитахме се да се свържем с Боевски, но телефонът му е изключен. По информация на “24 часа” той е в чужбина. 

Брендо

Митко Боев, бащата на “кокаиновия крал” Матей Боев и собственик на “Бомар Трейд” също ще бъде викан за разпит по мегаделото. Неговата фирма също фигурира като наредител на средства към дружества на Щерев, но и той е отрекъл да има нещо общо с него и с преводите в чужбина.

Пловдивският бизнесмен Сотир Янков, известен като Дон Портокал, също е призован за свидетел. Неговата “Сотир плод” ООД е един от най-големите вносители на цитруси. Според прокуратурата Щерев е използвал проформа и инвойс фактури, както и писма сметки, на които е даден вид, че са с произход фирми “Сотир плод” ООД и “М-Юнайт”.

През септември 2012 г. Янков беше арестуван заедно с дъщеря си Мария и съпругата си Елена, която беше председател на ГЕРБ-Предприемачи в Пловдив. Според прокуратурата дружествата на семейството са избегнали плащането на над 5 млн. лв. ДДС. Делото срещу тях в Окръжния съд в Пловдив все още не е приключило.

Щерьо Щерев лично оформял, попълвал и подписвал банковите документи за преводите, но след като дейността му се разраснала, възложил тази задача на негови служители, сред които и Веселин Пириндев. Според държавното обвинение те били само технически сътрудници. Инвойс фактурите били съставяни в офиса на Щерев на бул. “Мария Луиза” в София, където са регистрирани фирмите на сина му и съпругата Флора. Проверка на получателите на средствата в чужбина показала, че нямат никакви търговски отношения с фирмите на Щерев. Парите бившият депутат превеждал в евро и щатски долари.

Собственици на компютърни фирми, големи автокъщи, дискотеки, обменни бюра и големи вносители на стоки ще се явят пред съда, за да потвърдят показанията си пред прокуратурата, че дружествата им не са превеждали пари на Щерьо Щерев и така да се докаже, че той е съставял фалшиви документи.

Въпреки ареста през 2008 г. и разследването на прокуратурата Щерьо Щерев е избран за депутат през 2013 г. от листата на ДПС в София. За краткия си престой в парламента той се е подписал само под един законопроект. За сметка на това участва в 13 групи за приятелство с държави като Турция, Кувейт, Русия, Австрия, Холандия и други. В повечето от тях преди това е превеждал пари от сметки на фирмите си към местни дружества.

Щерев беше и председател на ДПС - София. След оставката на правителството на Пламен Орешарски и предсрочните избори през 2014 г. Щерев изчезна от политическата сцена. Не беше включен в листите на движението и беше сменен като шеф на софийската организация.

През 2013 г. разказа пред “24 часа”, че е жертва на завистници, защото го арестували преди голяма сделка за оранжерии с бизнесмен от Холандия. Преди да влезе в парламента, се занимава с различни бизнес дейности. Едно от дружествата, което е превеждало пари в чужбина с фалшиви документи - “Орбул” ООД, е в несъстоятелност по искане на НАП заради дълг от над 8 млн. лв. В миналото е бил шеф на държавно предприятие. 

Подсъдимият за източване на ДДС Сотир Янков ще се яви по делото срещу Щерев, за да обясни дали преводите към фирмата му са истински, или фалшиви.

 

Източник: 24chasa.bg 

 

Етикети
банки    Бизнес    България    долари     закон    МВР    политика    Съд    Темида   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.