Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Парламентът разреши малките казани за ракия да са с вместимост до 1000 литра

Парламентът разреши малките казани за ракия да са с вместимост до 1000 литра 27.07.2016

Малките ракиджийници ще минат под контрола на общините. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промените в закона за акцизите и данъчните складове. Ще се съобразят ли народните представители с ли искането на казанджиите да отпаднат ограниченията при последното изменение на закона?

Малките казани за ракия да минат под контрола на общините. Това приеха депутатите на първо четене на промените в закона за акцизите и данъчните складове. Освен това народните представители приеха и предложението на съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов за връщане на старите правила за големината на казаните.

При последните промени депутатът от групата на Патриотичния фронт Емил Димитров предложи да се намали обема на казанджийните до 500 литра. С предложеното връщане на режима от Валери Симеонов казаните за ракия могат да работят със съдове до 1000 литра включително.

Връща се и друго старо правило за веренето на ракия. В последната промяна на закона се забраняваше да се вари ракия през зимните и пролетните месеци. Ако депутатите приемат и на второ четене общините да поемат контрола върху казаните, това ограничение ще падне.

"С една от промените контролът, данъците и таксите, както и разрешителните за варене на ракия, ще се решават от кметовете", обясни председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянона. Обмисля се обаче и поставяне на измервателни устройства на казаните, за да се проследи всеки литър ракия, който е потекъл от тях.

"Причините да предложим това е, че имаме 1576 малки обекта за дестилиране, които са регистрирани до момента, които се намират основно в малки населени места, села по цялата страна. Агенция "Митници" не може да осъществява реален физически контрол на толкова много места, още повече, че вие знаете, че при оценка на риска това не е нейният приоритет. Смятам, че кметовете на общините са най-близо до тези обекти и заинтересовани от това да получат акциза в приход на собствената си община, биха упражнявали по-сериозен контрол върху тези обекти", каза Стоянова.

"Остана един много важен въпрос, който аз също не съм предложила в нашия законопроект и няма решение. Това е въпросът за контрола върху това какво и колко изваряват съответните малки обекти за дестилиране, защото ви е ясно, че един контролен орган, макар и общински служител, не би могъл 24 часа да пребивава в една малка казанджийница и да следи кой колко литра алкохол е изварен, на кои хора е сварен до 30 литра, на кои повече и да изисква съответния акциз за това. Има един единствен начин това да се случи, както във всички други видове контроли - това е контрол чрез измервателни уреди. Но такива уреди към момента няма и този въпрос трябва да го решаваме между първо и второ четене, защото категорично ако искаме наистина хората да си варят ракията, да си плащат акциза и той да влиза в бюджета, трябва да има яснота кой колко работи и кой колко е сварил", допълни Стоянова.

Последните промени в закона предизвикаха протести на ракиджии от цялата страна. Явно обаче, че резултат от протестите има и парламентът върви към окончателното връщане на старите правила.

 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
Бизнес    България    закон    НАП    политика    Услуги   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.