Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Юнона пристигна до Юпитер със скорост от над 265 000 км/ч

Юнона пристигна до Юпитер със скорост от над 265 000 км/ч 27.08.2016

След 5-годишно напрегнато очакване НАСА отпразнува навлизането на сондата Юнонав орбита на планетата Юпитер.

На практика с това приключи една от най-рисковите части на мисията и сега може да започне същинската научна част. Основната задача на Юнона е да изследва Юпитер, като позволи на учените да разгледат планетата възможно най-близо и детайлно откогато и да е било.

Юнона пристигна до Юпитер със скорост от над 265 000 км/ч. Това я прави най-бързият създаден от човека обект в историята.

Освен това, заради широката траектория на пътешествието си до Юпитер, апаратът е и най-дълго пътувалият човешки обект

в историята с над 792 млн. км.

Сондата ще прекара една година в орбита на планетата.

Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Юнона ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 км височина от повърхността

Мисията на Юнона е на стойност 1,1 млрд. долара. На борда на апарата има множество инструменти, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата, за да провери теориите относно формирането на Юпитер.

Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от две десетилетия. Тогава сондата Галилей орбитира около Юпитер и сега Юнона ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът „Пионер едно", който през 1973 г. прелетя близо до планетата.

Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето.

 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
космос    Свят   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net Гласувай за тази страница в Българския ТОП bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.