Пчеларски портал

Безплатни обяви. Безплатни малки обяви. Добави нова обява бързо, лесно и без регистрация.
БГ институции
Полезно

Река Дунав започна да замръзва

Река Дунав започна да замръзва 9.01.2017

Ледообразуването по река Дунав започна. Петдесет процентов ледоход се е появил по реката край Силистра, а при Русе е 40 на сто. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция при Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав в Русе.

Справката сочи, че при Оряхово и Свищов ледоходът е 30%, а в района на Ново село и Лом - 10 на сто. Засега няма опасност за корабоплаването в българския участък, но при увеличаване на ледохода корабите трябва да се приберат в пристанищата или в зимни убежища.

 

От началото на миналия век река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти. През последните сто години най-дългият период с ледови явления по Дунава е бил 89 дни - от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. Последният ледоход пък е наблюдаван през зимата на 2014 г.

Към 14 часа днес температурата в Русе бе минус 10 градуса, а скоростта на вятъра достигаше до 62 км/час. През нощта в града бяха замерени близо минус 12 градуса, но заради вятъра усещането бе за много по-студено време.

Най-тежка в Северозападна България в момента е обстановката по пътищата в област Монтана. Това стана ясно по време на брифинг, който рано тази сутрин бе даден в Агенция „Пътна инфраструктура“. „Пътят към и от Монтана е затворен за движение. Там има сериозни снегонавявания, ситуацията е сложна и нека водачите се въздържат от пътувания в този район“ – каза министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Затворени за движение остават и пътните отсечки Мизия – Оряхово - Остров, а също Оряхово – Селановци. С особено внимание шофьорите трябва да се движат по пътя Борован – Бяла Слатина, където постоянно има снегонавявания и движението е само в едната лента.

В Търговищка област обстановката остава усложнена. Втори ден остават затворени за движение главните пътища Търговище-Попово и Търговище-Разград
От Областното пътно управление информираха, че роторни снегорини са изпратени да се справят с навяванията до селата Бистра и Дралфа. За пътуващите в двете направления е осигурен обходен маршрут през селата Бряг и Съединение в посока Разград и през Бряг, Съединение и Голямо Соколово към Попово.
Ограничава се движението на всички МПС по третокласната пътна мрежа на област Търговище, информираха от Агенция пътна инфраструктура.
Първокласните пътища в Търговищка област са проходими при зимни условия. Заснежени са , обработват се и се опесъчават. Водачите трябва да се движат със скорост съобразени с тежките зимни условия и с оборудвани автомобили, съветват от Областното пътно управление. По републиканската пътна мрежа автомобилите с тегло над 3,5 тона задължително трябва да се движат с вериги.

 

Източник: dariknews.bg  

Етикети
България    вода    вятър    екология    КАТ    коли    път   
Последно в Obiavi1.net
Beekeeper notebook
BGtop.net bgchart
FreshNewsBg.com използва свободни RSS новини. FreshNewsBg.com се стреми да публикува информация само от достоверни източници, чиито наименования цитира, но не носи отговорност за верността и пълнотата на данните. FreshNewsBg.com задължително се позовава на източника на информацията.